Visste du at…? Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #3

Visste du at…? Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #3
juli 19, 2017 Dr. Spruce

I «Gullåren» åpner Frich Panamakanalen to år før den åpnet i virkeligheten.

Frich la mye av handlingen i Jonas Fjeld-serien til nær fremtid. Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter.

“Gullåren” ble første gang utgitt i 1912. Her er noen rariteter fra boken:

Panamakanalen åpnet først i 1914. Det harde og skandalebefengte arbeidet med kanalen hadde foregått i mange tiår. Franskmannen Ferdinand de Lesseps begynte allerede i 1881 arbeidet med kanalen. De Lesseps hadde administrert byggingen av Suezkanalen. Erfaringene med å grave i Egypts sand lot seg ikke overføre til mellomamerikansk jungel. Over 20 000 mennesker strøk med i dette katastrofeprosjektet og etter mye rot ble arbeidet med kanalen gjenopptatt av amerikanerne i 1904. De inngikk en avtale med Colombia og fortsatte utbyggingen. Det gikk likevel 10 år før de mer velorganiserte amerikanerne klarte å gjennomføre prosjektet. Dette var et banebrytende arbeid som fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Frich bruker nok mange av tidens reportasjer fra kanalens arbeid som underlag. Om han selv besøkte Panama er usikkert.

Det er verdt å merke seg at Frich ikke beskriver ferden gjennom selve kanalen. Boken åpner ved Colon på Det karibiske hav-siden og han blir tatt med skip til San Fransisco på Stillehavs-siden, det betyr at Jonas Fjeld må ha dratt igjennom kanalen. Dette sies det ingenting om.

Elektrofly
Den finske dvergen Ilmari Erko og hans oppfinnelser er tilbake igjen. Her blander Frich sømløst inn banebrytende oppfinnelser som for eksempel et elektrisk (batteridrevet) fly. Noe som ikke fantes i 1912 og som såvidt har blitt en realitet nå 100 år etter, med de siste års utvikling av solcelledrevne fly.

«Den mystiske fremmede»
Hvem er den mystiske fremmede Jonas Fjeld møter på vei hjem? Han beskrives på en spesiell måte: “Det var en merkelig mann. Hans ansikt var overordentlig lite. Det bestod nesten bare av to flammende øyne som brente som kull, og en stor uttrykksfull munn.”

Hele kapittelet “Den fremmedes syn” i Gullåren har mange trekk som ligner begynnelsen av femte akt i Peer Gynt. Både Peer og Jonas er på et skip på vei hjem til Norge etter et lengre utenlandsopphold. Begge har vært ute i verden (bl.a. Panama) og drevet med diverse skurkestreker – og blitt rike. Begge har en kvinne i Norge som kanskje venter og muligens tilgir. Begge møter en mystisk medpassasjer med overnaturlige trekk. Frich benytter scenen, men kopierer ikke innholdet. Begge de fremmede ser gjennom sine respektive hovedpersoner og gir dem et moralske valg: Ikke vær feig – dra hjem og gjør opp for deg!

Ibsens fremmede skal få Peer til å reflektere over liv og død, mens Frichs fremmede skal ha JF til å tenke gjennom hvordan han ser på samfunnet Norge. Frichs fremmede legger ut om den dypsittende ambivalensen Frich selv følte for Norge. Et land han både hatet og elsket på samme tid. Det er også lett å lese denne figuren som forfatterens alter ego, som på denne måten deler sitt syn på samtids-Norge.

 


LES MER OM DETTE OG ANNET I VÅR NYUTGIVELSE AV SERIEN!

Vi har med en liten avdeling med forskjellige typer nyttig og unyttig informasjon i alle de nye papirutgavene.

I tillegg har Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et svært begrenset spesialopplag som vil kunne kjøpes via vår nettbutikk og i noen utvalgte bokhandlere.

 

JONAS FJELD-SERIEN 1 – De knyttede never
Av Øvre Richter Frich – 128 sider – Ny omslagsillustrasjon Mikkel McAlinden

Det hele begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo. Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko forbereder et halsbrekkende bankkupp…

Kun 169 kr

 


JONAS FJELD-SERIEN 2 – Kondoren
Av Øvre Richter Frich – 134 sider – Ny omslagsillustrasjon Marthe Thorshaug

Jonas Fjeld flykter til Argentina. Fra storbyen Buenos Aires inn i Amazonas ville dyp. På den selvdestruktive flukten møter han sterke Donna Francesca, eventyreren Toréll og tobaen Paquai. – “Kondoren” blir skapt…

Kun 169 kr

 


 

JONAS FJELD-SERIEN 3 – Gullåren
Av Øvre Richter Frich – 148 sider – Ny omslagsillustrasjon Anders Smebye

Vi blir med på en spektakulær tur fra Panama, via San Fransisco til Yukon-elvens bredder og Nord-Amerikas gullfylte skoger. Dette er siste bok i “trilogien” om reisen som forvandler Jonas Fjeld fra røver til helt…

Kun 169 kr

 


HVA ER JONAS FJELD-SERIEN?

De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den har dessverre blitt glemt. Nå børster Dr. Spruce Books støvet av denne serien og gir den ut i en ny oppdatert utgave.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok «De knyttede næver» blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016-17: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.

2017: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som papirbøker.

 

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT: