Visste du at…? Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #1

Visste du at…? Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #1
juni 9, 2017 Dr. Spruce

I mange av de første bøkene i Jonas Fjeld-serien legger Frich handlingen noen år frem i tid.

Tydeligst er det i “Flyvefisken” fra 1914. Boken har undertittelen “Roman fra verdenskrigen 1921” og er utvilsomt skrevet før utbruddet av 1. verdenskrig, som begynte i august 1914. Her foregriper Frich begivenhetenes gang og lar selvfølgelig Jonas Fjeld gripe inn.

Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter.

Vi vil komme med noen eksempler fra hver bok på hvordan dette gir utslag:

“De knyttede never” ble første gang utgitt i 1911. Her er det flere banebrytende oppfinnelser, samt historiske fakta som Frich foregriper:

I Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen lages det mange banebrytende oppfinnelser. Noen av dem har senere sett dagens lys, mens andre er kun med på å gi historiene et fantastisk preg!

Lydløst sprengstoff
Den finske dvergen Ilmari Erkos lydløse sprengstoff har i 2017 ennå ikke blitt en realitet, men Erkos sprengstoff går igjen i mange av bøkene, og er avgjørende for handlingen i «De knyttede never».

Et supermetall som er «lettere en aluminium og sterkere enn stål»
Ilmari Erkos supermetall har egenskaper man kjenner igjen fra bl.a. titan-legeringer som blant annet blir bruk i fly- og romindustrien. Den første rene titan ble fremstilt av Matthew A. Hunter i USA i 1910. Kanskje det er nettopp dette Frich har fått med seg? Ilmari Erkos grønnaktige supermetall brukes i De knyttede never til skapsprengende bor. Men etterhvert til alle Jonas Fjeld-seriens fly og undervannsbåter m.m.

Amundsens Sydpoltur
Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911.
Den 7. mars 1912 ankom «Fram» Hobart i Australia. Amundsen sendte da et kodet telegram til sin bror, som igjen skulle informere Kongen og Fridtjof Nansen. Først neste dag ble nyheten offisielt kjent.

Frich foregrep dermed begivenhetenes gang med å la Amundsen nå Sydpolen før han i virkeligheten gjorde det. Den påfølgende hjemkomsten etter polbragden som blir skildret i “De knyttede never”, er også ren fantasi fra Frich sin side. Nå var det sikkert ikke så vanskelig å finne på dette i datidens Norge, Amundsen var en del av den ferske, norske nasjonens selvtillit. Han måtte jo vinne dette racet. Men måten Frich utnytter dette til å samle handlingen på er svært god.

Oslo/Kristiania Rådhus
I 1876 og 1898 ble det avholdt arkitektkonkurranser om nytt rådhus på Hammersborg, men planene ble aldri gjennomført på grunn av pengemangel.
Ideen om et rådhus innerst i Pipervika ble først lansert av arkitekt Oscar Hoff i 1906 – en massiv bygning mellom Rosenkrantz’ gate og Tordenskjolds gate, og en «utsiktsgate» for å gi byen den ofte etterlyste åpning mot fjorden.

Det er sikkert noe av denne bakgrunnsinformasjonen journalisten Frich benytter når han legger hjemkomstfesten for Amundsen etter Sydpolferden, til byens nye storslagne rådhus. Det er klart at rådhuset i 1911 var en sammensatt løsning, hvor flere bygninger ble benyttet. Oslo hadde derfor ingen ny praktbygning på dette tidspunkt. Når vi nå har historiens fasit, vet vi at byggingen av Oslos nye rådhus først startet i 1933. Og den offisielle åpningen ikke var før 15. mai 1950.

 


LES MER OM DETTE OG ANNET I VÅR NYUTGIVELSE AV SERIEN!

Vi har med en liten avdeling med forskjellige typer nyttig og unyttig informasjon i alle de nye papirutgavene.

I tillegg har Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et svært begrenset spesialopplag som vil kunne kjøpes via vår nettbutikk og i noen utvalgte bokhandlere.

 

JONAS FJELD-SERIEN 1 – De knyttede never
Av Øvre Richter Frich – 128 sider – Ny omslagsillustrasjon Mikkel McAlinden

Det hele begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo. Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko forbereder et halsbrekkende bankkupp…

Kun 170 kr

 


JONAS FJELD-SERIEN 2 – Kondoren
Av Øvre Richter Frich – 134 sider – Ny omslagsillustrasjon Marthe Thorshaug

Jonas Fjeld flykter til Argentina. Fra storbyen Buenos Aires inn i Amazonas ville dyp. På den selvdestruktive flukten møter han sterke Donna Francesca, eventyreren Toréll og tobaen Paquai. – “Kondoren” blir skapt…

Kun 170 kr

 


 

JONAS FJELD-SERIEN 3 – Gullåren
Av Øvre Richter Frich – 148 sider – Ny omslagsillustrasjon Anders Smebye

Vi blir med på en spektakulær tur fra Panama, via San Fransisco til Yukon-elvens bredder og Nord-Amerikas gullfylte skoger. Dette er siste bok i “trilogien” om reisen som forvandler Jonas Fjeld fra røver til helt…

Kun 170 kr

 


HVA ER JONAS FJELD-SERIEN?

De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den har dessverre blitt glemt. Nå børster Dr. Spruce Books støvet av denne serien og gir den ut i en ny oppdatert utgave.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok «De knyttede næver» blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016-17: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.

2017: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som papirbøker.

 

KJEMPEOMTALE: Fredrik Wandrup snakker med bl.a. Knut Nærum og Jonas Fjeld om Jonas Fjeld-serien i Dagbladet 27.04.17:

LES HELE ARTIKKELEN HER:

Har du Dagbladet pluss abonnement kan du lese den her:

https://www.dagbladet.no/kultur/jonas-fjeld-den-blonde-kjempen-vender-tilbake/67520382

Eller laste ned artikkelen her:

Den blonde kjempen vender tilbake (PDF)

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT: