Presseside NO 4 – Nyutgivelser

Presseside for Dr. Spruce Books:

Her finner du følgende informasjon:

 • Beskrivelse av utgivelsen
 • Forfatterinformasjon
 • Forfatterportrett
 • Bokomslag
 • Pressemelding som PDF
 • Digitale leseeksemplar av boken/bøkene

Aktuell utgivelse: (November – 2017) JONAS FJELD-SERIEN 4, 5, 6 på papir.

Her har vi samlet litt informasjon om vår nyutgivelse av Jonas Fjeld-serien på papir. Håper det er av interesse!  

Med vennlig hilsen
Christian
Dr. Spruce Books

Spørsmål? Kontakt: christian@drsprucebooks.com

 

NYUTGIVELSE AV JONAS FJELD-SERIEN av Øvre Richter Frich  – Papirutgaver

OPPUSSINGEN AV JONAS FJELD-SERIEN ER I FULL GANG!

Nå kommer episode 4, 5 og 6 i serien som papirutgaver! Med nye omslagsillustrasjoner, forord av Fredrik Wandrup og mye bonusinformasjon om serien.

Seriebokforlaget Dr. Spruce Books er stolte av å kunne presentere en av Norges absolutt største pulpklassikere.

I februar 2016 begynte vi gjenutgivelsen av hele Jonas Fjeld-serien av Øvre Richter Frich som e-bøker.
Våren 2017 slapp vi de tre første episodene som papirutgaver. Nå kommer episode 4, 5 og 6.

Vi har foretatt en diskret oppdatering av teksten for å forbedre leseopplevelsen anno 2017. Historien og Øvre Richter Frichs originale spissformuleringer står uforandret.

Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. De har lest hver sin Jonas Fjeld-episode og lagd en nytolkning av innholdet. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi håper dette kan hjelpe leserene til å se på serien med nye blikk. Bok 4, 5 og 6 i serien har omslag av billedkunstnerene Behzad Farazollahi, Lars Laumann og Jørgen Nordlie.

Vi ønsker med denne gjenutgivelsen å belyse Jonas Fjeld-seriens glemte kvaliteter.
Den ensidige, negative tolkingen serien ble utsatt for på 1970-tallet trenger en revisjon. Frichs serie om Jonas Fjeld har så mange kvaliteter at den fortjener en ny lesning. Blant annet er Frichs fantasi, hans banebrytende oppfinnelser, bruk av samtidfenomener og visuelle fortellerspråk fullstendig oversett i iveren etter å stemple han politisk og avskrive han som en dårlig forfatter.

Frich-biograf Christopher Hals Gylseth fungerer som konsulent for utgivelsen. Han har også skrevet etterord til utgivelsen.

Nå blir en lett oppdatert utgave av serien gjenutgitt i sin helhet av Dr. Spruce Books:

JONAS FJELD-SERIEN 4 – De sorte gribber
Av Øvre Richter Frich – 156 sider – Ny omslagsillustrasjon Behzad Farazollahi

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av «de sorte gribber»! – Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns! De tar opp jakten i et falkelignende elektrisk fly med de mest fantastiske egenskaper.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

“Jeg føler hele historien er en slags spiral. Man dras nedover, innover i Europas lugubre underverden…” 

– Behzad Farazollahi (f. 1978, Teheran) er en musiker, billedkunstner og kurator bosatt i Oslo. Hans fotoarbeider har vært vist på en rekke kunstinstitusjoner nasjonalt og internasjonalt. Farazollahi har spilt i bandene My Midnight Creeps og Kitchie Kitchie Ki Me O.


 

JONAS FJELD-SERIEN 5 – Den gylne pest
Av Øvre Richter Frich – 170 sider – Ny omslagsillustrasjon Lars Laumann

Med en sinnrik plan forsøker anarkisten Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med ekte gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens «grand finale» på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.

Frichs geniale plott er ett av seriens absolutt beste! Bokens fokus på sabotasje mot finansmarkedene virker på flere måter svært aktuell.

“Dette er en virkelig bra bok. Jeg ble skikkelig overraska!”

– Lars Laumann (f. 1975) er en norsk billedkunstner oppvokst i en bokhandel i Brønnøysund. Hans arbeider har vært vist på bl.a. MOMA og Tate Modern samt en rekke kjente kunstinstitusjoner over hele verden. Han hadde separatutstilling på Kunstnerenes Hus i 2016, hvor han bl.a. viste filmen Season of Migration to the North om flyktningepolitikk og LHBT-rettigheter i Sudan. Lars ga i den forbindelse ut boken Kompendium på Dr. Spruce Books.


 

JONAS FJELD-SERIEN 6 – I sølvlandets natt
Av Øvre Richter Frich – 190 sider – Ny omslagsillustrasjon Jørgen Nordlie

En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…

I denne internasjonale thrilleren ligger det mye samfunnssatire innbakt. Det meste er gjenkjennbart i dag, over 100 år senere.

“Frich har er en svært morsom skrivestil. Veldig levende og gøy å lese.”

– Jørgen Nordlie (f. 1972) er designer og illustratør i designfirmaet Kord AS. Han har bred designfaglig erfaring som spenner fra bokdesign til komplekse museumsløsninger som f.eks 22. juli senteret i Oslo. Han har lagd en rekke bokomslag på alt fra Pelle og Proffen til Ken Follet. Har også utgitt egne barnebøker på CappelenDamm i samarbeid med Marianne Nygård.

 


Dr. SPRUCE BOOKS GJENUTGIVELSE AV JONAS FJELD-SERIEN ER GODT I GANG!

JF_Samle_header_small

HVORFOR ER DET VIKTIG Å GJENUTGI JONAS FJELD-SERIEN?
De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den norske superhelten Jonas Fjeld har mange kvaliteter som forsvant i iveren etter å stemple han som nazi-ikon. Her er noen:

 • En ekte norsk superhelt. Hvor mange er det av dem?
 • Internasjonal betydning. Frich var tidlig ute med sin norske helt. Serien ble oversatt til 9 språk. Superman, Batman og Doc Savage kom til først ca 25 år senere.
 • Populærkulturelt ikon. Jonas Fjeld var svært populær hos de fleste. Så populær at en gitarist i sin tid lånte hans navn.
 • «Eventyrsjangeren» (Action&Adventure). I det norske «krimregimet» har denne mer fantasifulle sjangeren blitt oversett og glemt.
 • Populærkulturelt tidsbilde. Serien gir oss et tydelig tidsbilde fra 100 år tilbake. Jonas Fjeld springer ut fra den ferske nasjonen Norges behov for å definere sin egen identitet. Frich brukte samtiden aktivt når han skrev sine historier. Innsikten i denne tidsepoken på godt og på vondt er viktig å formidle til dagens lesere.
 • Ny og gammel pulp. For 100 år siden var man midt i en medierevolusjon: Billige og lettproduserte papirbøker flommet inn på markedet. Pulplitteraturen var et faktum… Denne litteraturen har alltid vært sett på som noe «annenrangs» og dårlig. Betydningen av populærlitteraturen har etterhvert fått mer annerkjennelse, og Jonas Fjeld-serien er innenfor denne «sjangeren» helt unik. Det finnes ikke noe tilsvarende bokprosjekt på norsk.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok «De knyttede næver» blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016>: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.
2017>: Dr. Spruce Books gjenutgir serien som papirbøker.

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-EN OVERSIKT

FORFATTER:
ØVRE RICHTER FRICH (24. mars 1872 – 13. mai 1945)
var en av mellomkrigstidens mest leste spenningsforfattere i Norge, og hans romanserie om heltefiguren dr. Jonas Fjeld skaffet ham stor popularitet også langt utenfor landets grenser. I perioder har han vært regnet som kontroversiell, og han ble på 1970-tallet urettmessig stemplet som fascist.

Forfatterdebuten kom i 1911 med spenningsromanen De knyttede næver, den første boka i serien om Jonas Fjeld. Boka ble utgitt på Narvesens Kioskkompani. Romanen ble en fantastisk suksess. Den fikk glimrende kritikker i Aftenposten og solgte i store opplag. Mange sammenlignet Frich med Jules Verne. Suksessen ga Frich økonomisk frihet til å virkeliggjøre sin drøm om å reise rundt i verden. I perioden 1911-42 utga han rundt 60 underholdningsromaner. Bøkene solgte i store opplag, både i Norge og utlandet.

OPPRINNELIGE OMSLAGSILLUSTRASJONER AV HARALD DAMSLETH

Harald Damsleths originale omslags-illustrasjoner fra 30-tallet er utvilsomt noen av de mest ikoniske og beste illustrasjonene en norsk pulp-bokserie har hatt. Harald Damsleths var en drivende dyktig illustratør og en av de fremste reklametegnerne i Norge i 1930-årene. Hans illustrasjoner prydet alt fra reklamer til barnebøker. Damsleth en svært populær tegner og ble blant annet tilbudt jobb hos Disney, men valgte en dunklere vei: Han ble Nasjonal Samlings plakattegner under annen verdenskrig. Dette var utvilsomt med på å gjøre hans stil problematisk. Når Jonas Fjeld-serien ble “nytolket” som facsistisk på 1970-tallet, var det med Damsleths forsider. De mest ikoniske omslagene ble lagd til Steenskes forlags gjenutgivelse av Jonas Fjeld-serien på 1930-tallet. Damsleth og Frich hadde ingenting med hverandre å gjøre. Damsleth fortsatte å arbeide som illustratør etter krigen og gjorde mange «pulpomslag» for bl.a Helge Erichsens gjenutgivelser av alle Øvre Richter Frichs bøker på 1960-tallet.  Vi mener uansett at «pulpomslagene» i Jonas Fjeld-serien er viktig norsk populærkulturhistorie og har valgt å benytte dem på e-bokutgavene av serien.

FORFATTERPORTRETT:

DRS_AUTHOR_frame_ORF

 

BOKOMSLAG:

Last ned pressemelding som PDF:

Dr_Spruce_Books_Jonas_Fjeld_P456_2017-2

 

ANMELDEREKSEMPLAR:

PAPIRUTGAVER

Sendes til redaksjoner. Har du ikke mottatt? Send oss en e-post: christian@drsprucebooks.com

PDF (til alle formål)
Ikke tilgjengelig akkurat nå…

EPUB (til iPad, iPhone, Mac, samt flere andre lesebrett)

Ikke tilgjengelig akkurat nå…

MOBI (til Kindle)
Ikke tilgjengelig akkurat nå…