Presseside NO 3 – Nyutgivelser

Presseside for Dr. Spruce Books:

Her finner du følgende informasjon:

 • Beskrivelse av utgivelsen
 • Forfatterinformasjon
 • Forfatterportrett
 • Bokomslag
 • Digitale leseeksemplar av boken/bøkene

Aktuell utgivelse: (30.03.2017) JONAS FJELD-SERIEN 1, 2, 3 på papir.

Her har vi samlet litt informasjon om vår nyutgivelse av Jonas Fjeld-serien på papir. Håper det er av interesse!  

Med vennlig hilsen
Christian
Dr. Spruce Books

Spørsmål? Kontakt: christian@drsprucebooks.com

NYUTGIVELSE AV JONAS FJELD-SERIEN av Øvre Richter Frich  – Papirutgaver

DE TRE FØRSTE BØKENE I DEN GLEMTE JONAS FJELD-SERIEN KOMMER PÅ PAPIR 30.03.

Jonas Fjeld-serien er en norsk eventyrserie i 21 episoder skrevet av Øvre Richter Frich i perioden 1911 – 1935. Hovedpersonen er den solide nordmannen dr. Jonas Fjeld. Norges første superhelt kan sammenlignes med James Bond, Indiana Jones eller Batman, men kom til verden lenge før dem.

De 21 bøkene i Fjeld-serien er til dels svært velskrevne, med utrolige oppfinnelser og eventyrlige episoder. Vi følger Jonas Fjeld over hele verden. Vi får kjøre flyvende ubåter, møte udødelige inka-dverger, lytte til forheksende panfløytemusikk, finne opp gull, avverge første verdenskrig, delta i diverse blodige revolusjoner og bekjempe anarkister, syndikalister og kommunister. Serien ble i sin tid en umiddelbar suksess. De knyttede never fikk strålende kritikker, solgte i store opplag og ble oversatt til mange språk. Jonas Fjeld ble et nasjonalt ikon. Flere beskrev Øvre Richter Frich som en «norsk Jules Verne».

I dag er serien glemt. Hva skjedde? Jonas Fjeld-serien ble «nytolket» på 1970-tallet og fikk et «brunt» stempel. Serien ble politisk ukorrekt og gjemt. Dr. Spruce Books mener at denne «tolkningen» langt på vei er feil og ønsker å tilgjengeliggjøre serien for nye lesere.

Nå blir en lett oppdatert utgave av serien gjenutgitt i sin helhet av Dr. Spruce Books:

SPRÅKLIG OPPDATERT UTGAVE
Vi har foretatt en diskret oppdatering av språket i bøkene for å forbedre leseopplevelsen. Innholdet i teksten er uforandret.

EKSKLUSIVT SPESIALOPPLAG MED NYE OMSLAGSILLUSTRASJONER
Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et begrenset spesialopplag av de 3 første bøkene:

JONAS FJELD-SERIEN 1 – De knyttede never
Av Øvre Richter Frich – 128 sider – Ny omslagsillustrasjon Mikkel McAlinden

Det hele begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo. Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko forbereder et halsbrekkende bankkupp…

“Frich bruker samtiden aktivt når han bygger opp historien. Det er akkurat det jeg også gjør med mine bilder.”
– Mikkel McAlinden (f. 1963)  er en norsk billedkunstner og fotograf. Han ansees som en av Norges fremste fotokunstnerne. McAlinden arbeider fortrinnsvis i store formater. Nå har han tatt et eksklusivt omslagsfoto for Dr. Spruce Books.


 

JONAS FJELD-SERIEN 2 – Kondoren
Av Øvre Richter Frich – 134 sider – Ny omslagsillustrasjon Marthe Thorshaug

Jonas Fjeld flykter til Argentina. Fra storbyen Buenos Aires inn i Amazonas ville dyp. På den selvdestruktive flukten møter han sterke Donna Francesca, eventyreren Toréll og tobaen Paquai. – “Kondoren” blir skapt…

“Jeg ville lage en kondor som både var tydelig og i oppløsning på likt. Det er slik jeg oppfatter Jonas Fjeld i denne boken.”
– Marthe Thorshaug (f. 1977) er billedkunstner og filmskaper. Thorshaugs filmtematikk kretser alltid rundt forholdet mellom mennesker og dyr. Hennes arbeider finnes blant annet i samlingen på Kulturhistorisk Museum og Nasjonal Museet. Thorshaug tegner mye og bruker kulltegning til dyrestudier. Hun har bidratt med en kondor.


 

JONAS FJELD-SERIEN 3 – Gullåren
Av Øvre Richter Frich – 148 sider – Ny omslagsillustrasjon Anders Smebye

Vi blir med på en spektakulær tur fra Panama, via San Fransisco til Yukon-elvens bredder og Nord-Amerikas gullfylte skoger. Dette er siste bok i “trilogien” om reisen som forvandler Jonas Fjeld fra røver til helt…

“Hvis du først er provosert av noe her, er du provosert av ALT. – Da er du provosert av hele konseptet Jonas Fjeld”
– Anders Smebye (f. 1975)  er en etablert billedkunstner og nydebutert lyriker. Mange av hans arbeider utforsker symbolisme knyttet til historiske hendelser. Smebyes utstrakte reisevirksomhet har blant annet ført han i Frich og Fjelds fotspor. Tilfeldighetene skulle ha det til at da Smebye ble forespurt om å lage omslag til Gullåren, var han på reisefot til Canadas nordvestkyst, og nettopp det området hvor Gullåren utspiller seg. Resultatet har blitt et fantastisk bilde fra en villmark som har fått stå uforandret i over 100 år.

 


Dr. SPRUCE BOOKS GJENUTGIVELSE AV JONAS FJELD-SERIEN ER GODT I GANG!

JF_Samle_header_small

HVORFOR ER DET VIKTIG Å GJENUTGI JONAS FJELD-SERIEN?
De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den norske superhelten Jonas Fjeld har mange kvaliteter som forsvant i iveren etter å stemple han som nazi-ikon. Her er noen:

 • En ekte norsk superhelt. Hvor mange er det av dem?
 • Internasjonal betydning. Frich var tidlig ute med sin norske helt. Serien ble oversatt til 9 språk. Superman, Batman og Doc Savage kom til først ca 25 år senere.
 • Populærkulturelt ikon. Jonas Fjeld var svært populær hos de fleste. Så populær at en gitarist i sin tid lånte hans navn.
 • «Eventyrsjangeren» (Action&Adventure). I det norske «krimregimet» har denne mer fantasifulle sjangeren blitt oversett og glemt.
 • Populærkulturelt tidsbilde. Serien gir oss et tydelig tidsbilde fra 100 år tilbake. Jonas Fjeld springer ut fra den ferske nasjonen Norges behov for å definere sin egen identitet. Frich brukte samtiden aktivt når han skrev sine historier. Innsikten i denne tidsepoken på godt og på vondt er viktig å formidle til dagens lesere.
 • Ny og gammel pulp. For 100 år siden var man midt i en medierevolusjon: Billige og lettproduserte papirbøker flommet inn på markedet. Pulplitteraturen var et faktum… Denne litteraturen har alltid vært sett på som noe «annenrangs» og dårlig. Betydningen av populærlitteraturen har etterhvert fått mer annerkjennelse, og Jonas Fjeld-serien er innenfor denne «sjangeren» helt unik. Det finnes ikke noe tilsvarende bokprosjekt på norsk.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok «De knyttede næver» blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.
2017: Dr. Spruce Books gjenutgir serien som papirbøker.

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-EN OVERSIKT

 

FORFATTER:
ØVRE RICHTER FRICH (24. mars 1872 – 13. mai 1945)
var en av mellomkrigstidens mest leste spenningsforfattere i Norge, og hans romanserie om heltefiguren dr. Jonas Fjeld skaffet ham stor popularitet også langt utenfor landets grenser. I perioder har han vært regnet som kontroversiell, og han ble på 1970-tallet urettmessig stemplet som fascist.

Forfatterdebuten kom i 1911 med spenningsromanen De knyttede næver, den første boka i serien om Jonas Fjeld. Boka ble utgitt på Narvesens Kioskkompani. Romanen ble en fantastisk suksess. Den fikk glimrende kritikker i Aftenposten og solgte i store opplag. Mange sammenlignet Frich med Jules Verne. Suksessen ga Frich økonomisk frihet til å virkeliggjøre sin drøm om å reise rundt i verden. I perioden 1911-42 utga han rundt 60 underholdningsromaner. Bøkene solgte i store opplag, både i Norge og utlandet.

FORFATTERPORTRETT:

DRS_AUTHOR_frame_ORF

BOKOMSLAG:

OPPRINNELIGE OMSLAGSILLUSTRASJONER AV HARALD DAMSLETH

Harald Damsleths originale omslags-illustrasjoner fra 30-tallet er utvilsomt noen av de mest ikoniske og beste illustrasjonene en norsk pulp-bokserie har hatt. Harald Damsleths var en drivende dyktig illustratør og en av de fremste reklametegnerne i Norge i 1930-årene. Hans illustrasjoner prydet alt fra reklamer til barnebøker. Damsleth en svært populær tegner og ble blant annet tilbudt jobb hos Disney, men valgte en dunklere vei: Han ble Nasjonal Samlings plakattegner under annen verdenskrig. Dette var utvilsomt med på å gjøre hans stil problematisk. Når Jonas Fjeld-serien ble “nytolket” som facsistisk på 1970-tallet, var det med Damsleths forsider. De mest ikoniske omslagene ble lagd til Steenskes forlags gjenutgivelse av Jonas Fjeld-serien på 1930-tallet. Damsleth og Frich hadde ingenting med hverandre å gjøre. Damsleth fortsatte å arbeide som illustratør etter krigen og gjorde mange «pulpomslag» for bl.a Helge Erichsens gjenutgivelser av alle Øvre Richter Frichs bøker på 1960-tallet.  Vi mener uansett at «pulpomslagene» i Jonas Fjeld-serien er viktig norsk populærkulturhistorie og har valgt å benytte dem på e-bokutgavene av serien.

ANMELDEREKSEMPLAR:

PAPIRUTGAVER

Sendes til redaksjoner. Har du ikke mottatt? Send oss en e-post: christian@drsprucebooks.com

PDF (til alle formål)
Ikke tilgjengelig akkurat nå…

EPUB (til iPad, iPhone, Mac, samt flere andre lesebrett)

Ikke tilgjengelig akkurat nå…

MOBI (til Kindle)
Ikke tilgjengelig akkurat nå…