Øvre Richter Frich – en sci-fi forfatter?

Øvre Richter Frich – en sci-fi forfatter?
mai 30, 2018 Dr. Spruce


Fra «Den røde tåke» – den onde superskurken Morton har funnet opp noen fantastiske briller!

Var Øvre Richter Frich en sci-fi forfatter?

I de fleste av bøkene i Jonas Fjeld-serien er handlingen lagt noen år frem i tid.

Tydeligst er det i “Flyvefisken” fra 1914. Boken har undertittelen “Roman fra verdenskrigen 1921” og er utvilsomt skrevet før utbruddet av 1. verdenskrig, som begynte i august 1914. Her foregriper Frich begivenhetenes gang og lar selvfølgelig Jonas Fjeld gripe inn.

Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter. Mange har sammenlignet Øvre Richter Frich med den franske forfatteren Jules Verne. Frich skrev også en ren fremtidsroman – «Det ytterste hav» fra 1921, hvor en svensk flyver flyr så høyt at han havner utenfor jordens atmosfære og lander på en annen planet full av merkelige vesener. Men der slutter vel den rene litterære likheten, Frich brukte den nære fremtiden som et grep til å la fantasien få fritt spillerom i en gjenkjennelig samtid.

Frich fant på en utrolig rekke med fantastiske oppfinnelser som var langt forut for sin tid f. eks. batteridrevne fly og ubåter,  lydløst sprengstoff, laserstråler, Night Vision, ekte gull og en rekke uovervinnelige supervåpen. I tillegg foregrep han begivenhetenes gang med å blande fiktive historiske hendelser inn i samtiden.

Her har vi  samlet noen eksempler på Frichs påfunn:


JONAS FJELD 1 – De knyttede never
av Øvre Richter Frich

“De knyttede never” ble første gang utgitt i 1911. Den var følgelig skrevet før 1911. Her er det flere historiske fakta Frich foregriper:

Amundsens Sydpoltur. Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911. Den 7. mars 1912 ankom «Fram» Hobart i Australia. Amundsen sendte da et kodet telegram til sin bror, som igjen skulle informere Kongen og Fridtjof Nansen. Først neste dag ble nyheten of sielt kjent. Frich foregrep dermed begivenhetenes gang med å la Amundsen nå Sydpolen før han i virkeligheten gjorde det. Den påfølgende hjemkomsten etter polbragden som blir skildret i “De knyttede never”, er også ren fantasi fra Frich sin side. Nå var det sikkert ikke så vanskelig å finne på dette i datidens Norge, Amundsen var en del av den ferske, norske nasjonens selvtillit. Han måtte jo vinne dette racet. Men måten Frich utnytter dette til å samle handlingen på er svært god.

Oslo/Kristiania Rådhus. I 1876 og 1898 ble det avholdt arkitektkonkurranser om nytt rådhus på Hammersborg, men planene ble aldri gjennomført på grunn av pengemangel. Ideen om et rådhus innerst i Pipervika ble først lansert av arkitekt Oscar Hoff i 1906 – en massiv bygning mellom Rosenkrantz’ gate og Tordenskjolds gate, og en «utsiktsgate» for å gi byen den ofte etterlyste åpning mot fjorden. Det er sikkert noe av denne bakgrunnsinformasjonen journalisten Frich benytter når han legger hjemkomstfesten for Amundsen etter Sydpolferden, til byens nye storslagne rådhus. Det er klart at rådhuset i 1911 var en sammensatt løsning, hvor ere bygninger ble benyttet. Oslo hadde derfor ingen ny praktbygning på dette tidspunkt. Når vi nå har historiens fasit, vet vi at byggingen av Oslos nye rådhus først startet i 1933. Og den of sielle åpningen ikke var før 15. mai 1950.

Lydløst sprengstoff – Ilmari Erkos lysløse

Jonas Fjeld-serien 1 - De knyttede never © 2016 Dr Spruce Books

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Det hele begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo. Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko forbereder et halsbrekkende bankkupp…
Ingenting går helt som planlagt og vi dras inn i en forrykende jakt som setter premissene for de påfølgende bøkene i Jonas Fjeld-serien!

“Ved Hønefoss gikk Fjeld hurtig ut. Han var alene på perrongen med konduktøren. Godsvognens dør ble slått opp. Der stod hans koffert side om side med den gule.
– Ja, nå greier jeg meg selv, sa Fjeld. Og konduktøren gikk tilbake til sine plikter. Fjeld hoppet inn i vognen, det lød et svakt knekk, og låsen på den gule kofferten sprang opp under trykket av et brekkjern. Der lå Erko bundet og kneblet.”

 


JONAS FJELD 4 – De sorte gribber
av Øvre Richter Frich

Elektro fly – Den finske dvergen Ilmari Erko og hans oppfinnelser er tilbake igjen. Her blander Frich sømløst inn banebrytende opp nnelser som for eksempel et elektrisk (batteridrevet) fly. Noe som ikke fantes i 1912 og som såvidt har blitt en realitet nå 100 år etter, med de siste års utvikling av solcelledrevne fly. Erkos super fly har også egenskaper som et helikopter. Det har i tillegg til falkelignende vinger to propeller av usedvanlig størrelse. En horisontal og en vertikal. Flyet kan derfor ta av rett oppover og manøvrere med stor presisjon.

Helikopter som virket skikkelig ble ikke produsert før Focke- Wulf Fw 61 kom i 1936. Før det hadde det vært utallige eksprimenter utført av blant annet Thomas Edison, og i tiden før De sorte gribber ble skrevet, var det nok ere av disse som ble omtalt i nyhetene.

Akkumulatorer – oppladbare batterier. Ilmari Erkos grensesprengende batteriteknologi er fortsatt banebrytende. Det er først i dag vi begynner i å se oppladbare batterier som nærmer seg den kapasiteten som blir skildret i Jonas Fjeld-serien hvor de driver både y og ubåter i dagevis.

Sjokkstråler – Ilmari Erkos hemmelige supervåpen ligner ikke helt på noe som har blitt lagd i ettertid. Det nøytraliserer folk uten å skade dem. Men det finnes eksempler på såkalte direkte-energi våpen som har noen av de samme egenskapene. Både microbølge-, soniske- og laservåpen kan brukes til å nøytralisere mennesker og gjenstander uten fysiske prosjektiler. Alle disse våpnene vil gjøre varig skade om de blir brukt mot mennesker. Til kontroll av folkemengder, uten å skade dem, er Long Range Acoustic Device (LRAD), det mest kjente. Det har blant annet vært brukt mot somaliske pirater. LRAD bruker lydbølger.

Jonas Fjeld-serien 4 - De sorte gribber. Restaurert utgave © 2016 Dr Spruce Books

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av “de sorte gribber”!
Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns!

“Politimesteren så ettertenksomt opp i luften som om han søkte etter et eller annet ukjent. Det var kommet noe fortenkt over ham.
– Å, sa han nølende, – vi får så mange av den slags. Hvis man skulle ta hensyn til alle mulige anonyme advarsler, kunne man snarest mulig bestille plass på Dikemark. Det er forresten et ganske underlig telegram. Det står bare:
Beware of the vultures.
– Vultures?
– Ja – vokt Dem for gribbene…”


JONAS FJELD 5 – «Den gylne pest»

av Øvre Richter Frich

Den gylne pest kom i 1913. Her kretser handlingen rundt moderne alkymi, og ikke minst økonomi. Frich problematiserer hele det vestlige økonomiske system som da var basert på gullstandarden. Frich lar en genial uglesett vitenskapsmann løse alkymiens gåte ved hjelp av moderne vitenskap og så “teame opp” med like geniale anarkister! Sammen sprenger de nansmarkedene med ekte gull! Slik innser myndighetene at de ikke kan ha gullstandard lenger og avskaffer den. Frich foregriper dermed historien da gullstandarden ikke ble offisielt avskaffet i Norge og Storbritannia før i 1931. (Den ble riktignok delvis suspendert i forbindelse med 1. v.krig. Men den grunnleggende forandringen i de finansielle systemer Frich Den gylne pest kom i 1913. Her kretser handlingen rundt moderne alkymi, og ikke minst økonomi. Frich problematiserer hele det vestlige økonomiske system som da var basert på gullstandarden. Frich lar en genial uglesett vitenskapsmann løse alkymiens gåte ved hjelp av moderne vitenskap og så “teame opp” med like geniale anarkister! Sammen sprenger de finansmarkedene med ekte gull! Slik innser myndighetene at de ikke kan ha gullstandard lenger og avskaffer den. Frich foregriper dermed historien da gullstandarden ikke ble offisielt avskaffet i Norge og Storbritannia før i 1931. (Den ble riktignok delvis suspendert i forbindelse med 1. v.krig. Men den grunnleggende forandringen i de finansielle systemer Frich etterlyser skjedde senere.) Vitenskapen brukte enda mange år før man fastslo hvordan det ville være mulig å fremstille gull, og enda en del år før noen faktisk klarte å produsere ørsmå mengder.

Jonas Fjeld-serien 5 - Den gylne pest. Restaurert utgave © 2016 Dr Spruce Books

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

«- Han har funnet det, sa kjemikeren plutselig. – Jeg så det på hans øyne.
– Hva da? spurte den andre.
– De nye strålene som vi andre søker etter. Den radioaktive kraft som kan spalte natrium. Den kreftenes konsentrasjon som van Helmont, Laskaris og Paracelsus drømte om.
– De mener?
– At mannen der inne har funnet veien til det store mysterium… gull – gull! Stol på det, dr. Fjeld.»

I «Den gylne pest» utfordres gullet som myntfot for verdens banker. Med en sinnrik plan forsøker skurken Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens grand finale på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.


JONAS FJELD-serien 7 «Flyvefisken»
av Øvre Richter Frich

Flyvefisken fra 1914 er skrevet før utbruddet av 1. verdenskrig. Den har undertittelen «Roman fra verdenskrigen 1921». I denne boken kommer Frich fremtidsgrep aller best frem. Frich setter opp et scenario der slaget om verden skjer i skjærgården utenfor Kristiansand. Norge vikles ufrivillig inn i krigen, men reddes av Ilmari Erkos fantastiske flyvende ubåt! Denne oppfinnelsen har vi vel ennå til gode å se. (Selv om noen sikkert har lagd en ubåt som kan fly)

Jonas Fjeld-serien 7 - Flyvefisken. Restaurert utgave © 2016 Dr Spruce Books

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Da Flyvefisken kom i 1914 hadde den undertittelen: Roman fra verdenskrigen 1921.
Frich maler et fremtidsscenario hvor verdenskrigen begynner på Norges dørstokk. Russland, Tyskland og England er alle interessert i å befeste Kristiansand.
Men Norge lar seg ikke pelle på nesen slik stormaktene tror – Jonas Fjeld er på saken. Den geniale finske dvergen Illmari Erko har konstruert en flyvende ubåt og et lydløst sprengstoff. Vi sier ikke mer!

I beste Jules Verne stil lar Øvre Richter Frich fantasien dra avgårde i dette spennende eventyret lagt noen år frem i tid. Ilmari Erkos hyperavanserte flyvende ubåt går på elektrisk energi og inneholder mange tekniske finesser, som ville vært banebrytende den dag i dag. Frichs grep med å skrive handlingen litt inn i fremtiden gir han store friheter i forhold til historiske fakta, som han elegant fletter inn i handlingen. Et scenario der Russland bruker deler av Norge i et internasjonalt spill er jo påfallende aktuelt også idag.


JONAS FJELD-serien 8 «Den røde tåke»
av Øvre Richter Frich

Frich finner her opp en slags Night Vision Goggles som gir moderne (på Titanics tid) sjørøvere store fordeler (og etterhvert ulemper) når de skal tømme Atlanterhavsdampere for verdier!

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

En moderne sjørøverroman fra Atlanterhavs-dampernes tid. USAs nye stolthet – verdens største og raskeste passasjerskip – The Eagle, skal på sin jomfrutur og er fullastet med den amerikanske millionadelen. Alt ser strålende ut helt til tåken setter inn…

– Hva ser De nå? spurte han.
– Forunderlig, mumlet italieneren. – Det er som om det danser en bølge av glinsende reflekser foran øynene mine, en underlig klarhet.
– Ser De røyken fra min sigar? spurte Morton spent.
– Nei, svarte Cerani forbauset. – Alt flyter sammen til en egen gjennomsiktig, rødlig…
– Ja, avbrøt den høye mannen ham og strøk seg gjennom håret. Det er verdens siste vidunder. Den røde tåke.


JONAS FJELD-serien 9 «Havets øyne»
av Øvre Richter Frich

En ufo-lignende fiskemaskin støvsuger Norskehavet for fisk! Frich finner på sin egen måte opp den europeiske fabrikktråleren som senere har stjålet mye norsk fisk!

Jonas Fjeld-serien 9 - Havets øyne. Restaurert utgave © 2016 Dr Spruce Books

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Den norske silden blir stjålet av misunnelige utledninger i dette fantastiske eventyret fra Stavanger. Bakteppet er Chr. Bjellands banebrytende oppfinnelser som revolusjonerte hermetikkindustrien og utkonkurrerte franske sardiner på verdensmarkedet. Franskmennene vil ha hevn. Frich lar dem finne opp en moderne fabrikktråler som støvsuger havet for fisk og foredler den ombord! Dette ranet av norske råvareskatter er det kun en mann som kan stoppe… Dr. Jonas Fjeld får en hard kamp mot den forrykte vitenskapsmannen Baron de Nozier.

“- Men de gode herrer i Stavanger skal ikke lure oss for det. De står foran en klippe som skal knuse dem. Og siden skal turen komme til de andre langs kysten i dette selvgode og viktige sildeeterlandet. Èn mann mot dem alle. Èn vilje mot hundretusen fiskere. Èn havets hersker mot havets treller… Baron de Nozier skal knuse dem.”

 


JONAS FJELD-serien 13 «Lucifers øye»
av Øvre Richter Frich

Frich eksprimenterer her med tanken om giftig lys!

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Anarkistiske banditter stivner og dør på mystisk vis i Paris og London. Felles for dem alle er at de lyser i mørket som fosforaktige sankthansormer! Denne underlige saken vekker Jonas Fjelds nysgjerrighet. Jakten på sannheten fører oss inn i en klassisk Frich-historie der “moderne” vitenskap møter samtidsfenomener på en fantastisk måte! En av seriens mest særegne plott!

“De stirrer allerede inn i evigheten. Merker De ikke det selv. Det står skrevet at den som ser Jehova dør. De har sett inn i Lucifers øye. Og det bringer døden. Kanskje det er den største lykke for oss falne engler fra maktens paradis.”

 


JONAS FJELD-serien 16 – «DE UDØDELIGE DVERGER»
av Øvre Richter Frich

LES ET UTDRAG ELLER KJØP BOKEN HER:
02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

Den anerkjente professor Raymond St. Clair segner om og dør i Amazonas etter en strabasiøs ekspedisjon. Til alt hell i indianeren Paquais armer. St. Clair etterlater seg et testamente, en fantastisk hemmelighet og et smellvakkert barnebarn.
Paquai tilkaller sin gode venn Jonas Fjeld som straks drar til i et velskildret Lima for å undersøke saken! Her møter han utspekulerte skurker fra alle samfunnslag.
Ledsaget av den allsidige svarte tungvektsbokseren Kid Carson og den vakre Inez St. Clair drar Jonas Fjeld inn i jungelen i jakten på noen mystiske udødelige dverger. Det blir et utrolig eventyr av ypperste Frich-kvalitet! – En av seriens mest sentrale bøker.

– Det ligger en liten dagbok i brystlommen min, sa han. – Ta den når jeg er død, og send den til en eller annen som kan fortsette hvor jeg slapp. Mitt navn, min adresse og mitt testamente finnes samme sted. Det er store ting som gjemmes i boken. Det er veien til et veldig mysterium.


MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT OM JONAS FJELD-SERIEN:

 

* Vinnerene får tilsendt en kode som kan løses inn i en e-bok iBookstore. E-boken kan leses på iPad, iPhone og Mac, samt alle andre lesebrett og smarttelefoner med iBooks.