I anledning kvinnedagen har vi lagd en oversikt over de viktigste kvinneskikkelsene i Jonas Fjeld-serien:
En skulle kanskje tro at kvinnene i Jonas Fjeld-serien, med sitt «sterkemann-fokus», kun er stereotypiske og svake hjemmeværende nipsgjenstander.
Vår oversikt viser at slik er det absolutt ikke. Et stort flertall av kvinnene i serien skildres som svært tøffe (ofte tøffere enn gutta), selvstendige og handlingsdyktige. Der hvor feige menn nøler, handler kvinnene.
Den eneste kvinnefiguren som virkelig fyller husmorklisjeen, er Fjelds kone gjennom mesteparten av serien: Katarina Sarov. Hun fungerer som seriens ventende Penelope (eller Solveig), der hun passer hjemmet, mens mannen er på eventyr i den store verden.
Hva skjedde så med kvinnerollen fra den første boken kom i 1911 til siste bok så dagens lys i 1935? Ganske mye faktisk. Frich bruker samtiden aktivt i sin historiefortelling og kvinneskikkelsene reflekterer denne utviklingen.
Her er etter vår mening de mest sentrale kvinnene i Jonas Fjeld-serien:
Katarina Sarov
(Ikke avbildet på omslag.)
Katarina Sarov er den edle moderfiguren som stilltiende aksepterer sin manns behov for å dra på livsfarlige ekspedisjoner verden rundt. Det kan vel hende at Frich har skjelt litt til Odysseens Penelope eller Peer Gynts Solveig når han lagde dette oppsettet. Katarina blir nevnt i de fleste bøkene, men er sjelden med i den faktiske handlingen. Unntaket er i De knyttede never der hun oppsøker Jonas Fjeld og blir hans store kjærlighet. – Og ektefelle, samt mor til sønnen Lille Jonas. Katarinas bakgrunn er nøytral rent klassemessig og hun representerer den hjemmeværende og hardtarbeidene norske kvinnen anno 1911.
«Men Katarina Sarov var i mellomtiden blitt en voksen dame. Hun hadde et av disse lettbevegelige ansikter som speiler enhver følelse. Det blonde håret og de mørkeblå øynene, som ble sløret av lange øyenvipper, kinnenes barnslige linjer, som kontrasterte sterkt mot den samtidig slanke og harmonisk utviklede figuren, hennes vuggende gange og myke, plutselige bevegelser gjorde henne farlig for menn med et sterkt følelsesliv. Nettopp fordi hun var blottet for koketteri og raffinement.
Jonas Fjeld satt og spekulerte på dette og mange andre ting, da han så inn i disse dype, troskyldige kvinneøynene som så åpent møtte hans.
– De ser blek og anstrengt ut, doktor Fjeld, sa Katarina. – De rangler vel ikke?
– Å nei, ikke mer enn jeg kan tåle. Alkohol er en medisin for svake mennesker, vet De.»
Med i: Blir nevnt i nesten alle bøkene i serien. Er aktivt med i De knyttede never
Bessie Lecouvreur
(Ikke avbildet på omslag.)
Bessie Lecouvreur er halvt indianer og halvt fransk. Hun er oppvokst i den dypeste amerikanske villmarken og er et ekte naturbarn. Hun fungere som en form for kvinnelig «narr» – En slags Pippi Langstrømpe-figur som bryter alle konvensjoner. Hun får frem sannheten i de fleste situasjoner med sin uforfalskede likefremhet. Hun blir skildret av Frich med stor humor og varme. Og som det fremkommer av teksten under er hun bedre enn de mest råbarka mannfolka til det meste!
«Langs småskogen kom en ung pike slentrende. Hun hadde ikke overdrevent hastverk. Plukket et blad hist og en blomst her. Hun vugget i hoftene på den måte som ansees for særdeles elegant i De forente stater. Hennes drakt var et broket sammensurium av sivilisasjon og barbari. Hun hadde et kort, enkelt, blått skjørt som svøpte seg kokett om den praktfulle figuren, fiolette strømper og et par solide, gule støvler med gylne knapper. Et gult silkesjal draperte en vinrød bluse, og i det sorte håret var det stukket en tøyrose av det rødeste røde.
Jojo – Bessie Lecouvreur forstod å kle seg etter moten ved Yukon. Hun var et barn av tilfeldighetene. Hennes far var franskmann, en av de stolte coureurs de bois som ennå flakker om i skogene og lever sitt frie liv mellom sult og savn og eventyr. Moren var en halvindianer fra Point Barrow som senere gjorde en stakkars, forlatt pelsjeger lykkelig.
Bessie hadde på den måten mange raser i årene. Hun var hederlig, og hun var fordervet, ettersom de forskjellige røstene i hennes blod sang i henne. Men dypest i sinnet slumret Pierre Lecouvreurs sommerlette og lyse humør. Hun elsket alt som levde i naturen. Hennes ører var åpnet for fuglenes sang, og hun forstod dyrenes tale bedre enn noen som svang seg i dansen i Dawsons salooner. Med sine 20 års hjemløshet og alle sine skumle historier var hun et barn av den natur hvor gullets luner mumler i jorden og setter sitt preg på menneskelige sinn. Ingen kunne kjøre et hundespann som chipewayindianerens datterdatter, og ingen kunne danse two-step eller spille en poker som Bessie Lecouvreur.»
Med i: Gullåren, De sorte gribber
Donna Francesca
Den argentinske rikmannsdatteren Donna Francesca er vakker, uforfalsket og likefrem. Hun er tøffere og mer klartenkt enn alle menn. Bortsett fra Jonas Fjeld selv, selvfølgelig. Donna Francesca handler der menn nøler og hun er den første til å sprette opp på barrikadene når hennes hjemland Argentina blir angrepet. Alle ministere og korrupte politikere viker unna og Donna Francesca tar som en naturlig lederskikkelse, over forsvaret av landet. Donna Francesca møter Jonas Fjeld første gang som ung pike i Kondoren og er med gjennom hele serien.
«Lille Francesca lå henslengt i en bekvem reisestol og viftet seg dovent mens dampbåten snodde og vred seg gjennom sandbanker, øyer og kanaler.
– Johnny, sa den unge dame med doven velvilje på fransk, – kan du ri?
– Litt, svarte Fjeld.
– Kan du kaste med kniv?
– Nei, dessverre.
– Men hvordan vil du da greie deg mot gauchoene? De vil spidde deg. Stakkars Johnny, jeg ser alt knivene deres stikke ut av kroppen din som piggene på et pinnsvin. Kan du skyte?
– Det er min spesialitet.
– Nå, det var da godt. Skyt et par av de verste, så skaffer du deg respekt. Gauchoene er snille, men de er så uvørne med kniven. Især når de har drukket caña.
– Jeg skal nok skaffe meg respekt.
Señoraen så interessert opp på ham.
– Du er forferdelig storsnutet, sa hun. – Du vil ikke komme til å leve lenge. Det nytter ikke – tilføyet hun veslevoksent – å være sterk og ridderlig og slikt noe ute på pampasen. Der gjelder det bare å være listig, hurtig og ikke vente med kniven til det sitter en annen mellom ens ribben.
– Frøkenen er blodtørstig.
– Jeg? Nei, men Johnny! Jeg som ber til madonna tre ganger om dagen og aldri gjør en katt noe vondt. Å, nei du! Men ve den som kommer meg nær!»
Med i: Kondoren, Donna Francesca, og blir nevnt i en rekke av bøkene i serien.
Bergljot Bratt
Bergljot Bratt er en vanlig norsk dame. Men hun skildres ikke som en passiv hjemmesittende kvinnefigur: Hun har utdannelse (telegrafist), jobb og eventyrlyst. Dette var relativt progressivt i 1914 da boken kom ut. I tillegg griper hun inn i handlingen i Flyvefisken med å stoppe den onde skurken med egen fysisk makt.
Frichs undertekst her er at alle (både kvinner og menn) kan (og bør) følge eventyret hvis de vil…
«Det finnes kvinner som blender oss og dårer oss med et eneste blikk. Det finnes kvinner som flagrer seg inn i vårt hjerte på lette sommerfuglvinger.
Bergljot Bratt hørte ikke til noen av disse kategoriene. Hun var laget av det samme stoff som de største kvinnene i historien. Men hun visste det ikke. Det kvinnelige mot som bevæpnet Charlotte Cordays hånd, den blåøyede energi som tente gløden i Anna Kolbjørnsdatters sinn, – alt lå slumrende hos denne unge piken med det fjerne, bedrøvede vemodet i to ellers så livsglade øyne.»
Med i: Flyvefisken
Evy Westinghouse
Evy Westinghouse er en foreldreløs amerikansk rikmannsdatter med adresse Fifth Avenue og en enorm formue. Med andre ord en moderne sosietetsdame. Hun er svært handlekraftig når katastrofen først er ute. Frich bruker mye tid på å skildre denne overklassedamens klassereise nedover til det ekte og naturgitte: Hun til slutt finner lykken som skipbrudden i en selfangerhytte hvor hun må overleve på norsk hermetikk. Evy Westinghouse dukker først opp i «Den røde tåke», men er også med som kvinnelig sidekick og «medeventyrer» i «Havets øyne».
«Han vendte seg hurtig. En høy, blond dame stod bak ham og lekte med en vifte. Hun var meget høy og meget slank og en utpreget Gibsontype. Øynene var trette, munnen liten, svulmende og frekk. Hun hadde et barns kinn og en demimondes måte å være på. Miss Evy Westinghouse var hverken det ene eller det andre. Hun hadde lært moten og kulturens kunster i Paris. Det hadde gitt hennes ytre sitt preg. I virkeligheten var hun, når sjargongen ble strøket av henne, et godt og modig menneske, en sterk og fribåren kvinne som ennå ikke var helt mishandlet av millionenes tvilsomme lykke.»
Med i: Den røde tåke, Havets øyne
Natascha Saimler
Natascha Saimler er en smellvakker og fryktløs ukrainsk skurkedatter. Hun kommer inn i serien som ung og blodtørstig anarkist i tospann med sin kjæreste Jacques Delma. De to følger kjærlighetens vei og Jonas Fjeld lar dem unnslippe i «Den gylne pest». De blir senere noen av Jonas Fjelds beste venner. Natascha er en gjennomgangsfigur i serien og går etterhvert over i mer moderlig rolle, selv om hun fortsatt er i stand til å drepe når det trengs!
«Oppe på en bar knaus sitter det en ung sortkledd pike og stirrer utover mot Færder fyr. En stor hund med slapt, hengende øyne ligger ved føttene hennes. De to mørke skikkelsene synes å være skåret ut av fjellet. Det er noe uhyggelig ved deres ubevegelighet, og de glade seilerne føler ingen trang til å bringe den unge damen noen serenade.
Men mange av dem blir lenge sittende og tenke på ansiktet som kikkerten hadde åpenbart for dem. Den unge piken kunne neppe være mer enn 19 år. Hennes sorte hår, hennes voksbleke hud og de runde barnekinnene minnet om den spanske hidalgodatter som satt modell for don Bartolome Esteban Murillo, da han malte sin madonna. Men øynene – de sortbrune, fjerne øynene var ikke himmelvendte og ydmyke. De talte det hete blods språk ,og de vidnet sammen med de røde, buede leppene om en lidenskap som kunne slå ut i blodrøde flammer. Og hvis det satt en menneskehjerne i de skinnende mahognibåtene, ville han kunne ha fortalt sine venner at den unge damen på fjellknausen hadde et uttrykk i ansiktet som keisere og konger hadde skjelvet for; den blanding av mot og ubøyelig fanatisme som de kvinnelige martyrer hadde da de så løvene nærme seg, eller som fylte Vera Sassulitschs sjel da hun stod med bomben i hendene og ventet på det store, forferdelige øyeblikket.
Time etter time ble den unge piken sittende på sin post. Seilerne forsvant innover mot Son, men hun rørte seg ikke.»
Med i: Den gylne pest, I sølvlandets natt, Jacques Delmas forbannelse
Isabella Duncan
Isabella Duncan tilhører den russiske eksiladelen som med ulike sjebner kom til Europa etter revolusjonen. Dette er en tematikk Frich vender tilbake til i flere bøker. Isabella Duncan er til tross for sin bakgrunn ikke rik, men hører likevel til eliten, ettersom hun er en velutdannet kvinne. – Hun har studert under selveste Madame Curie og blir beskrevet som et uoppdaget geni. Hun ønsker ikke å bruke sitt intellekt til å gjøre fremskritt for menneskeheten. Hun bruker sine vitenskapelige oppdagelser til å hevne en grusom fortid. Hun blir beskrevet som lang, sterk og vakker! En av seriens tydeligste amazone-/valkyrie-figurer.
«Det var noe amazoneaktig ved henne. Hun var høy, bredskuldret og høybrystet. Hodet kunne kanskje kalles en smule for lite til den store og statelige skikkelsen. Til gjengjeld var det overordentlig vakkert, fint og rettlinjet, og det var av et skjønnhetsglad forsyn anbrakt på en hals som satt lett og ledig mellom de vakkert formede skuldrene.
… Slik så hun ut, denne kvinnelige fotografen i Kensington. Det var ingen profesjonelle fotografsmil i ansiktet hennes. Hodet så ikke ut til å kunne bøye seg for noen eller noe, likeså lite som sinnet hennes.
Navnet var altså Isabella Duncan. Det fortalte ikke mye. Men ingen som kjente den 25-årige damen, kunne nære noen tvil om at hennes kunnskaper, viten og sosiale dannelse var av den sort som dårlig omgang av hvilket som helst slag ikke kunne forderve.
Hun var i grunnen en overordentlig merkelig dame som i sannhet kunne mer enn å fotografere. Men det fantes få som visste det.
En av de få var madame Curie i Paris; det store lys i fysikkens verden ved Sorbonne.
Da Isabella Duncan i en alder av 18 år, ung og ukjent, kom til den store vitenskapskvinnen og satte seg ved hennes lærdoms føtter, ante ingen hvor hun kom fra. Hun hadde ingen venner, ingen slektninger. Det var som om ensomheten omkranset henne.
Hennes skjønnhet, hennes ungdom var en av sensasjonene ved madame Curies forelesninger. Men Isabella Duncan lærte hurtig de unge fysikerne å holde øynene til seg. Ikke ved kjølige og grove ord, men ved sitt vesens absolutte utilnærmelighet.
Det så ut som om hun ofret alt for vitenskapen. Den tente ilden i de dunkle øynene hennes, den bar henne inn i den store lysverden hvor alle livets hemmeligheter er skjult. Hun ble ikke bare madame Curies beste elev, men den unge damen begynte etter noen års intense studier å vandre sine egne veier inn i den verden hvor lysets dypeste mysterier bølger en i møte.»
Med i: Lucifers øye
Therese Paquin
Therese Paquin er ballettdanser og kjendis – og med det en litt uvanlig Frich figur. Det tydelig at forbildet her er den norske skuespilleren og ballettdanserne Lillebil Krohn (senere Ibsen – En ung dame som på den tiden gjorde kometkarriere i Europa). Therese er innehar ikke så mange av de selvstendige egenskapene som de vanlige Frich heltinnene og er en mer tradisjonell «damsel in distress».
«- De er henrivende, frøken, fortsatte mannen dristig. – Vet De hvem De ligner? Jo, en ung, norsk ballettdanserinne i Berlin, den eneste som kan sidestilles med Dem. Den unge damen reiste seg.
– Mener De Lillebil Krohn? spurte hun spent.
– Ja nettopp. De har hennes vidunderlige øyne. Ja, jeg synes at det er den samme sjelen som stråler ut av Dem.
Det siste sa han på fransk, da han merket at hans vakre medpassasjer knudret sterkt på engelsk. Det ble en liten pause.»
Med i: Hammerslaget
Inez St. Clair
(Ikke avbildet på omslag.)
Inez St. Clair er oppdratt i Amazonas av sin oppdager/professor bestefar. Hun kjenner til alle Amazonas farer og går helst i bukser. Hun er svært selvstendig og er i stand til å ta vare på seg selv. Men hun mangler blodtørstigheten som mange av de andre kvinnelige heltinnene i serien har. Hun blir etter Katarinas død, Fjelds nye kone. Her merker man en forskjell: Hun er ingen hjemmesittende moderfigur. Inez og Jonas opplever eventyret sammen.
«Slik våget den unge Inez St. Clair pengene sine og livet på en ferd hvor tusener av menn hadde gått til grunne.
Det var vanvidd, og likevel hadde den unge piken mange forutsetninger for en slik reise. Hun hadde helt fra hun var voksen, krysset Perus ville trakter fra Amazonas utspring i Cordillera til de gamle inkaboligene ved Titicacasjøens bredder. Hun hadde fulgt de store lamakaravanene i områder hvor den hvite mann var et særsyn. Concha og broren Huamoto hadde alltid ledsaget henne på disse eventyrlige ferdene hvor de av og til streifet inn på områder hvor skogens urfolk levde i streng isolasjon. Hun hadde også villet følge bestefaren på hans siste reise, men det hadde den gamle mannen bestemt satt seg imot. – Du er, når alt kommer til alt, en kvinne, sa han. Og dette er ikke en turistferd, men en oppdagelsesreise. Det ville kanskje komme det øyeblikket da du ville være en hindring for vår fremtrenging.
Inez hadde uvillig bøyd seg for dette argumentet.»
Med i: De udødelig dverger, Slangeblomsten fra Magdala, Storfjellets herre
Elena Denisov
Jonas Fjeld får et mystisk oppdrag i Buenos Aires. Han skal finne en gammel russisk adelsmann og han barnebarn. De viser seg å være gjemt inne blant Sibirs halv-ville urbefolkning. Elena Denisov har vokst opp i en gamme på tundraen som en ekte villmarkens datter. Hun er vakker, vill og egenrådig. Hennes beste venn er en ulv og hun er gjennomført mannlig i alle sine egenskaper. I tillegg til dette er hun selvfølgelig svært kvinnelig og tiltrekker seg Lille Jonas Fjeld, som hun senere blir kjæreste med. Elena klarer ikke å omstille seg til det urbane liv, og blir plassert av Lille Jonas og faren, i en hytte oppe på Hardangervidda. Her kan hun sammen med ulven og bestefaren døyve savnet etter den ekte villmarken i Sibir.
Med i: Nordlysets datter, Menneskejegerene
Hvilke kvinner er med i hvilke bøker? Vi har lagd en oversikt:
«Katarina Sarov»
JONAS FJELD 1 – De knyttede never
av Øvre Richter Frich
Det hele begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo. Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko forbereder et halsbrekkende bankkupp…
Ingenting går helt som planlagt og vi dras inn i en forrykende jakt som setter premissene for de påfølgende bøkene i Jonas Fjeld-serien!
“Ved Hønefoss gikk Fjeld hurtig ut. Han var alene på perrongen med konduktøren. Godsvognens dør ble slått opp. Der stod hans koffert side om side med den gule.
– Ja, nå greier jeg meg selv, sa Fjeld. Og konduktøren gikk tilbake til sine plikter. Fjeld hoppet inn i vognen, det lød et svakt knekk, og låsen på den gule kofferten sprang opp under trykket av et brekkjern. Der lå Erko bundet og kneblet.”
«Katarina Sarov, Donna Francesca»
JONAS FJELD 2 – Kondoren
av Øvre Richter Frich
I Kondoren følger vi Jonas Fjelds flukt til Argentina – Fra verdensmetropolen Buenos Aires til det dypeste av Amazonas. På pampasen møter vi for første gang en av Jonas Fjeld-seriens meste kjente kvinnelige bifigurer; den unge og vakre Donna Francesca. Hun gir han en inka-lykkeamulett som tilskrives ekstraordinære egenskaper. Fjeld bærer denne rundt halsen gjennom resten av serien og den redder han mangfoldige ganger…
“- Du kan da ingenting. Vi kommer til å begrave deg før måneden er omme. Lærer dere ikke noe der oppe i Norge? Jeg tør nesten ikke slippe deg ut på pampasen. De hakker deg til plukkfisk. Hva sier du til å bli stallmester hos far eller min livtjener? Så kunne vi tale fransk hele dagen og fiske laks i elven.
Den unge damen så henrykt ut over ideen.
– Jeg er redd for at jeg ikke duger til å være tjener heller, sa Fjeld. – Vi har så vanskelig for å bøye ryggen hjemme i mitt fedreland. Sant å si tror jeg at jeg helst ville forsøke på å bli slått i hjel på en anstendig måte. Det er jo en egen spenning ved det, ikke sant?”
«Katarina Sarov, Bessie Lecouvereur»
JONAS FJELD 3 – Gullåren
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Jonas Fjeld våkner til åpningen av Panamakanalen… To år før den åpnet i virkeligheten! – Vi blir med på en spektakulær tur fra Panama, via San Fransisco til Yukon-elvens bredder og Nord-Amerikas gullfylte skoger. Dette er siste bok i «trilogien” om reisen som omformer Jonas Fjeld fra røver til helt…
“- Og hva vil De nå ta Dem for? spurte Huysmann utålmodig.
– Eventyr og atter eventyr, mumlet den syke og veltet seg ut av hengekøyen og strakte armene. – Det er veien for dem som har lidt skipbrudd. – Farer, anstrengelser og nød, det er medisin for en mann, som har sett solen gå ned for alltid.”
«Katarina Sarov, Helene Bratt «
JONAS FJELD 4 – De sorte gribber
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av “de sorte gribber”!
Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns!
“Politimesteren så ettertenksomt opp i luften som om han søkte etter et eller annet ukjent. Det var kommet noe fortenkt over ham.
– Å, sa han nølende, – vi får så mange av den slags. Hvis man skulle ta hensyn til alle mulige anonyme advarsler, kunne man snarest mulig bestille plass på Dikemark. Det er forresten et ganske underlig telegram. Det står bare:
Beware of the vultures.
– Vultures?
– Ja – vokt Dem for gribbene…”
«Katarina Sarov, Natascha Saimler»
JONAS FJELD 5 – «Den gylne pest»
«- Han har funnet det, sa kjemikeren plutselig. – Jeg så det på hans øyne.
– Hva da? spurte den andre.
– De nye strålene som vi andre søker etter. Den radioaktive kraft som kan spalte natrium. Den kreftenes konsentrasjon som van Helmont, Laskaris og Paracelsus drømte om.
– De mener?
– At mannen der inne har funnet veien til det store mysterium… gull – gull! Stol på det, dr. Fjeld.»
I «Den gylne pest» utfordres gullet som myntfot for verdens banker. Med en sinnrik plan forsøker skurken Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens grand finale på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.
«Natascha Saimler, Ebba Torell»
JONAS FJELD 6 – «I sølvlandets natt»
av Øvre Richter Frich
En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…
“- Hva sier De? sa han hest. – Vil denne gode mannen henge meg? Er jeg ikke Norges minister og medlem av det internasjonale råd?
– La oss ikke beskjeftige oss med digresjoner, avbrøt Fjeld ham kaldt. – Vi har kjensgjerningene midt inn på livet. Det må handles.
– Ja, det må handles, gjentok ministeren mekanisk.
– Hva sier han ? spurte Zapata mistenksom.
– Han mener at en million må være nok, svarte Fjeld på engelsk.
– To millioner eller mannens liv!”
En av de mer blodige bøkene i Jonas Fjeld-serien. Øvre Richter Frich tar seg noen friheter og omskriver Mexicos historie på en lite diskret måte.
«Katarina Sarov, Bergljot Bratt»
JONAS FJELD-serien 7 «Flyvefisken»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Da Flyvefisken kom i 1914 hadde den undertittelen: Roman fra verdenskrigen 1921.
Frich maler et fremtidsscenario hvor verdenskrigen begynner på Norges dørstokk. Russland, Tyskland og England er alle interessert i å befeste Kristiansand.
Men Norge lar seg ikke pelle på nesen slik stormaktene tror – Jonas Fjeld er på saken. Den geniale finske dvergen Illmari Erko har konstruert en flyvende ubåt og et lydløst sprengstoff. Vi sier ikke mer!
I beste Jules Verne stil lar Øvre Richter Frich fantasien dra avgårde i dette spennende eventyret lagt noen år frem i tid. Ilmari Erkos hyperavanserte flyvende ubåt går på elektrisk energi og inneholder mange tekniske finesser, som ville vært banebrytende den dag i dag. Frichs grep med å skrive handlingen litt inn i fremtiden gir han store friheter i forhold til historiske fakta, som han elegant fletter inn i handlingen. Et scenario der Russland bruker deler av Norge i et internasjonalt spill er jo påfallende aktuelt også idag.
«Evy Westinghouse»
JONAS FJELD-serien 8 «Den røde tåke»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
En moderne sjørøverroman fra Atlanterhavs-dampernes tid. USAs nye stolthet – verdens største og raskeste passasjerskip – The Eagle, skal på sin jomfrutur og er fullastet med den amerikanske millionadelen. Alt ser strålende ut helt til tåken setter inn…
– Hva ser De nå? spurte han.
– Forunderlig, mumlet italieneren. – Det er som om det danser en bølge av glinsende reflekser foran øynene mine, en underlig klarhet.
– Ser De røyken fra min sigar? spurte Morton spent.
– Nei, svarte Cerani forbauset. – Alt flyter sammen til en egen gjennomsiktig, rødlig…
– Ja, avbrøt den høye mannen ham og strøk seg gjennom håret. Det er verdens siste vidunder. Den røde tåke.
«Evy Westinghouse, Katarina Sarov»
JONAS FJELD-serien 9 «Havets øyne»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Den norske silden blir stjålet av misunnelige utledninger i dette fantastiske eventyret fra Stavanger. Bakteppet er Chr. Bjellands banebrytende oppfinnelser som revolusjonerte hermetikkindustrien og utkonkurrerte franske sardiner på verdensmarkedet. Franskmennene vil ha hevn. Frich lar dem finne opp en moderne fabrikktråler som støvsuger havet for fisk og foredler den ombord! Dette ranet av norske råvareskatter er det kun en mann som kan stoppe… Dr. Jonas Fjeld får en hard kamp mot den forrykte vitenskapsmannen Baron de Nozier.
“- Men de gode herrer i Stavanger skal ikke lure oss for det. De står foran en klippe som skal knuse dem. Og siden skal turen komme til de andre langs kysten i dette selvgode og viktige sildeeterlandet. Èn mann mot dem alle. Èn vilje mot hundretusen fiskere. Èn havets hersker mot havets treller… Baron de Nozier skal knuse dem.”
«Donna Francesca»
JONAS FJELD-serien 10 «Donna Francesca»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Den freidige argentinske superkvinnen Donna Francesca – en av Jonas Fjeld-seriens sterkeste kvinneskikkelser – møter Fjeld tilfeldigvis på gaten i Stockholm. Det blir et intenst gjensyn etter mange års fravær. Ikke lenge etterpå står de sammen på barrikadene i Buenos Aires.
Argentina står på kanten av et blodig kupp ledet av “Slakteren fra Fray Bentos” og dvergen Demetrius. I en bok med mange usle menn, viser Donna Francesca en overlegen styrke, men helt usårbar er hun ikke.
“- Du er så kjølig mot meg, Johnny, sa hun og la sin lille hånd på hans arm. – Er ikke vi to fast knyttet til hverandre? Har ikke du reddet mitt liv? Og går du ikke med min amulett på halsen? Husker du hva gauchoene kalte deg? Kondoren, – den veldige hvite kondoren fra Cordilleras.”
«Therese Paquin, Katarina Sarov«
JONAS FJELD-serien 11 «Hammerslaget»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
En epidemi av sinnssykdom herjer London. Normale folk ender opp som grønnsaker på sinnssykehusene. De lærde doktorer vet ikke råd. En sen kveld i Holborn blir en sosialistisk stjernepolitiker utsatt for et mystisk angrep. Et skarpøyd vitne ser episoden.– Det er Jonas Fjelds beste venn, den enbente eks-detektiven Ralph Burns.
“Artikkelen lyder ganske overbevisende, men er helt uholdbar. Tittelen er “Den epidemiske sinnssykdom”. Therese nikket ivrig. – Det har jeg lest om, den skal visst være fryktelig. Forekommer den bare i England?
– Vær forsiktig, unge dame, sa Fjeld spøkende. Den sinnssykdommen forekommer ikke så rent sjelden blant unge, smukke damer.”
«Marja, Katarina Sarov«
JONAS FJELD-serien 12 «Lille Jonas Fjeld»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Jonas Fjelds sønn er 13 år, hans talenter har ingen grenser. Han dyrker en hobby som er uvanlig blant dagens ungdom: Flyving – Lille Jonas er en av Norges beste ungdomspiloter! Han er ute på flytur med sin venninne Marja, da de blir kidnappet av slemme utledninger og en fransklærer med eget fly! Jonas Fjeld senior må ordne opp…
Lille Jonas Fjeld var opprinnelig tenkt som en barnebok. Det er den ikke. Dette noe underlige forsøket på å innføre Jonas Fjeld jr som egen helt, kan vel ikke sies å være Frichs aller beste. Boken er likevel ikke helt uten interessante samtidsdetaljer, men blir en historie for de spesielt interesserte.
«Isabella Duncan»
JONAS FJELD-serien 13 «Lucifers øye»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Anarkistiske banditter stivner og dør på mystisk vis i Paris og London. Felles for dem alle er at de lyser i mørket som fosforaktige sankthansormer! Denne underlige saken vekker Jonas Fjelds nysgjerrighet. Jakten på sannheten fører oss inn i en klassisk Frich-historie der “moderne” vitenskap møter samtidsfenomener på en fantastisk måte!
“De stirrer allerede inn i evigheten. Merker De ikke det selv. Det står skrevet at den som ser Jehova dør. De har sett inn i Lucifers øye. Og det bringer døden. Kanskje det er den største lykke for oss falne engler fra maktens paradis.”
«Majsa Helweg, Katarina Sarov»
JONAS FJELD-serien 14 «Jorden som dreper»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
En fantastisk hemmelighet blir stjålet fra Dalai Lamas kloster i Tibet.
Et mystisk formular får liv til å utvikle seg i ekspressfart. Grådige engelske storbønder ser muligheter til å revolusjonere landbruket: nå kan man dyrke på rekordtid. Men ingenting viser seg å være helt slik det først fremstår.
Med sin mangslunge kunnskap om det meste, blander Frich her myter, opprørskamp og menneskelig grådighet sammen til en svært interessant bok. Boken inneholder noen kostelige menneskeskildringer og er påfallende høyaktuell! En av seriens beste!
“Kanuga reiste seg, pakket det gamle, gulnede dokumentet fra Lhasa sammen og låste det omhyggelig inn i et skap. Han ble stående en stund i dype tanker.
– Jorden som dreper, mumlet han – jorden som dreper.
– Undres på om det er veien?”
«Helene Aino, Katarina Sarov»
JONAS FJELD-serien 15 «Pans fløyte»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Den berømte impresarioen Dr. Theo Rasp og en kjent operasangerinne blir plutselig sinnsyke. Det viser seg at de begge har hatt besøk av en mystisk litauisk fløytespiller. Urmusikken fra de dype litauiske skoger ser ut til å ha uante effekter på folk og galskapen brer om seg. Jonas Fjeld blir nysgjerrig og begynner å undersøke denne overnaturlige saken…
Resultatet er en fin og sarkastisk skildring av mellomkrigstidens musikk-scene, – med innslag av spiritistiske overtoner.
– Jeg tror ikke at musikken hans har makt over alle, sa han. – Den biter ikke på meg, – kanskje fordi jeg selv har vandret så mye i den urskogen hvor disse tonene er født. Men at det er en absolutt gift for oversiviliserte bymennesker, har vi jo sett klare eksempler på.
«Inez St. Clair»
JONAS FJELD-serien 16 – «DE UDØDELIGE DVERGER»
av Øvre Richter Frich
PRØVELES ELLER KJØP HER:
Den anerkjente professor Raymond St. Clair segner om og dør i Amazonas etter en strabasiøs ekspedisjon. Til alt hell i indianeren Paquais armer. St. Clair etterlater seg et testamente, en fantastisk hemmelighet og et smellvakkert barnebarn.
Paquai tilkaller sin gode venn Jonas Fjeld som straks drar til i et velskildret Lima for å undersøke saken! Her møter han utspekulerte skurker fra alle samfunnslag.
Ledsaget av den allsidige svarte tungvektsbokseren Kid Carson og den vakre Inez St. Clair drar Jonas Fjeld inn i jungelen i jakten på noen mystiske udødelige dverger. Det blir et utrolig eventyr av ypperste Frich-kvalitet! – En av seriens mest sentrale bøker.
– Det ligger en liten dagbok i brystlommen min, sa han. – Ta den når jeg er død, og send den til en eller annen som kan fortsette hvor jeg slapp. Mitt navn, min adresse og mitt testamente finnes samme sted. Det er store ting som gjemmes i boken. Det er veien til et veldig mysterium.
MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:
JONAS FJELD-SERIESIDE
HOLD DEG OPPDATERT OM JONAS FJELD-SERIEN:
* Vinnerene får tilsendt en kode som kan løses inn i en e-bok iBookstore. E-boken kan leses på iPad, iPhone og Mac, samt alle andre lesebrett og smarttelefoner med iBooks.