Utskjelt og elsket… Nå som e-bok! Jonas Fjeld 1 – «De knyttede never» er i salg!

Utskjelt og elsket… Nå som e-bok! Jonas Fjeld 1 – «De knyttede never» er i salg!
februar 17, 2016 Dr. Spruce

JF_Samle_header_small

Dr. SPRUCE BOOKS GJENUTGIR KONTROVERSIELL NORSK PULPKLASSIKER

Nå begynner vi gjenutgivelsen av hele Øvre Richter Frichs Jonas Fjeld-serie i 21 episoder! Det er første gang serien blir utgitt som e-bøker. Det kommer en ny episode hver måned fremover.

Vi har foretatt en diskret oppdatering av teksten for å forbedre leseopplevelsen anno 2016. Vi har selvfølgelig ikke gjort noe med historien eller Øvre Richter Frichs originale spissformuleringer.

Frich-biograf Christopher Hals Gylseth fungerer som konsulent for utgivelsen. Han har også skrevet forord til «De knyttede never».

FØRSTE EPISODE “DE KNYTTEDE NEVER” ER UTE NÅ!

DRS_Top_ADs_JF_1-3

Les mer om boken her

E-BOK I SALG FRA 17. FEBRUAR!

02_ebok_logo_screen_positiv_rgb_small-1

ibookstore

 

HVA SKJEDDE MED ØVRE RICHTER FRICH OG JONAS FJELD?

– Jonas Fjeld sier du… Er ikke det en gitarist fra Drammen?

I dag vil nok mange svare slik. For 45 år siden var svaret et ganske annet. Jonas Fjeld var en velkjent romanskikkelse av den folkelige sorten.

Det har siden 1970-tallet hengt en “brun skodde” over Øvre Richter Frich. Han fikk stempel som fascist og ble uspiselig for den intellektuelle eliten. Jonas Fjeld ble på samme tid tolket som nazi-ikon. Han ble bokstavelig talt puttet i skuffen og gjemt.

At Frich var fascist er tilbakevist av blant andre Christopher Hals Gylseth, som i sin grundige biografi fra 1997, gir oss et tydelig bilde av Frich og samtiden. Frich var først og fremst en levemann og fritenker. Han hadde en inngående skepsis til all flokkdannelse og vanetenkning. Dette gjaldt i høyeste grad både nazister og kommunister.

Etter vår mening har forfatteren Øvre Richter Frich fått en urettmessig “dom” som fascist, og Jonas Fjeld har feilaktig blitt stemplet som et nazi-ikon.

Jonas Fjeld-serien kan med rette kalles alle norske røverromaners mor. Serien er et stykke norsk litteraturhistorie som burde tas ut av den “brune” skuffen den har havnet i.

Les og bedøm selv…

God ny-lesning!

Hilsen Dr. Spruce Books 

 

OM SERIEN   

Jonas Fjeld-serien er en norsk eventyrserie i 21 episoder skrevet av Øvre Richter Frich i perioden 1911 – 1935. Hovedpersonen er den solide nordmannen dr. Jonas Fjeld. Norges første superhelt kan sammenlignes med Doc Savage, James Bond eller Batman, men kom til verden lenge før dem. Han er nordisk av utseende, med isblå øyne og stål i ben og armer. Av yrke er han kirurg, men en sterk motvilje mot sedat vanetenking og statusjag, får han til å stille seg på utsiden av samfunnet. Jonas Fjeld trenger spenning langt utover det et vanlig borgerlig liv kan tilby!

Etterhvert forandrer Fjelds rolle seg fra å være en samfunnsmotstander til å bli en samfunnsbeskytter. Han er stadig vekk på oppdrag rundt i verden og rydder opp i uhumskheter i både naturlig og overnaturlig form.

De 21 bøkene i Fjeld-serien er til dels svært velskrevne, med utrolige oppfinnelser og eventyrlige episoder. Vi følger Jonas Fjeld over hele verden, til Argentina, Peru, Sibir, Mexico, USA og det meste av Europa inkludert Åland. Vi får kjøre flygende ubåter, møte udødelige inka-dverger, lytte til forheksende panfløytemusikk, finne opp gull, avverge første verdenskrig, delta i diverse blodige revolusjoner og bekjempe en rekke anarkister, syndikalister og kommunister.

Serien ble en umiddelbar suksess. De Knyttede Never fikk strålende kritikker og solgte i store opplag. De etterhvert 21 bøkene om Jonas Fjeld, ble oversatt til flere språk og har blitt utgitt flere ganger. Den komplette serien ble sist utgitt som frittstående bøker av Helge Erichsens forlag i 1965-67.

 

JF_Samle_header_small

ØVRE RICHTER FRICH

Øvre Richter Frich var en av mellomkrigstidens mest leste spenningsforfattere i Norge, og hans romanserie om heltefiguren dr. Jonas Fjeld skaffet ham stor popularitet også langt utenfor landets grenser.

Frich vokste opp på Byneset ved Trondheim og i Bergen, i en solid prestefamilie. Han fikk en fri oppdragelse og ble av sin mor oppfordret til å lese historiske verker og eventyrlige romaner. Slik fikk han sans for spenning og dramatikk, mens skolegang og hardt arbeid interesserte ham mindre.

Forfatterdebuten kom i 1911 med spenningsromanen De knyttede næver, den første boka i serien om Jonas Fjeld. Boka ble utgitt på Narvesens kioskkompani etter at Olaf Norlis Forlag først hadde refusert den. Romanen ble en fantastisk suksess. Den fikk glimrende kritikker i Aftenposten og solgte i store opplag. Suksessen ga Frich økonomisk frihet til å virkeliggjøre sin drøm om å reise rundt i verden. I perioden 1911-42 utga han rundt 70 underholdningsromaner, blant dem 21 med Jonas Fjeld som hovedperson. Bøkene solgte i store opplag, både i Norge og utlandet.

Frich ga også ut Boken om tobakk (1934), samt flere bøker om vin på norsk og svensk mellom 1929 og 1938.

På 1960- og 70-tallet arbeidet flere litteraturforskere med å avdekke underliggende, ideologiske føringer i populærlitteraturen. Professor Willy Dahl omtalte Øvre Richter Frich i 1975 som «den norske triviallitteraturens mest erklærte rasist og voldsromantiker; han er antikommunist av det mest vulgære, hetsende slag, og det er klare fascistiske trekk i alt han har skrevet».

Christopher Hals Gylseth gir et annet bilde i sin biografi: Visst var Øvre Richter Frich rasist, men de rasistiske synspunkter som kom til uttrykk i hans romaner var alminnelig aksepterte oppfatninger i mellomkrigstidens Norge og Europa. Ikke bare blant fascister og nazister, men også i de brede lag i folket, blant moderate politikere, jurister og akademikere. – Han omtalte aldri fascismen eller nazismen med annet enn forakt.

Alt i alt solgte Frich minst to millioner bøker, og han ble oversatt til ni språk. Forfatterskapet førte med seg berømmelse og betydelige inntekter, men Frich levde sterkt og brente sitt lys i begge ender. De siste 15 år av sitt liv tilbrakte han i Sverige, i konstant pengenød og med sviktende inspirasjon og helse.

LAST NED FULL PRESSEMELDING SOM PDF

 

HOLD MEG OPPDATERT OM JONAS FJELD-SERIEN: