I sølvlandets natt! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #6

I sølvlandets natt! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #6
september 26, 2019 Dr. Spruce

I “I sølvlandets natt” blander Jonas Fjeld seg inn i Mexicos historie – og omgjør den.

I mange av bøkene i Jonas Fjeld-serien legger Frich handlingen noen år frem i tid. Tydeligst er det i “Flyvefisken” fra 1914. Boken har undertittelen “Roman fra verdenskrigen 1921” og er utvilsomt skrevet før utbruddet av 1. verdenskrig, som begynte i august 1914. Her foregriper Frich begivenhetenes gang og lar selvfølgelig Jonas Fjeld gripe inn. Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter. “I sølvlandets natt” kom i 1913.

Her er noen rariteter fra “I sølvlandets natt”:

Norges første AP-regjering
Her innfører Frich en sosialistisk regjering – en Arbeiderpartiregjering. Norge fikk sin første AP- regjering først 14 år senere, i 1927 (den satt i 3 uker). Frich sender en av regjeringsmedlemmene på “studietur” til Mexico, hvor han blir kidnappet av lokale banditter som krever løsepenger av den norske regjeringen. Dette har aldri skjedd i det virkelige liv, men kjennes på en merkelig måte aktuelt den dag i dag. Det er tydelig at Frich selv har reist i Mexico og har gjort seg opp en mening om forholdene i landet. Både når det gjelder naturgitte forhold og politikk.

Omskriver Mexicos historie
Frich tar seg flere historiske friheter i forbindelse med den pågående og langvarige mexikanske revolusjon. Den mest påfallende er Jonas Fjelds møte med Emiliano Zapata. Frich bruker ofte virkelige personer i bøkene, men dette er den eneste gang i løpet av hele Jonas Fjeld-serien at Frich setter en reell historisk person inn som hovedperson i handlingen og omskriver den faktiske historien. “I sølvlandets natt” inneholder flere morsomme dialoger mellom Jonas Fjeld, Zapata og det kidnappede norske regjeringsmedlemmet.

Emiliano Zapata (1883-1919) – litt fakta:
Leder for en gerilja av landarbeidere. Ble drept i et bakholdsangrep. Men ikke av Jonas Fjeld.
Zapata rykket i 1911 mot hovedstaden med en bondehær på ere tusen mann. Zapata og hans menn bidro til at president Diaz falt og at Madero ble president. Madero så på Zapatas folk som rene banditter og sendte hæren etter zapatistene på en like brutal måte som forgjengeren Diaz. I den uoversiktlige mexicanske revolusjonen var Zapata “høyt og lavt”, han fortsatte å slåss for bøndenes rettigheter, fortrinnsvis i delstaten Morelos. Zapata hadde et konkret politisk program som han ønsket å gjennomføre. Emiliano Zapata ble til slutt drept i et bakholdsangrep i april 1919. Angivelig av president Carranzas agenter.


LES MER OM DETTE OG ANNET I VÅR NYUTGIVELSE AV SERIEN! DENNE UKEN ER DE EKSTRA BILLIGE!

Vi har med en liten avdeling med forskjellige typer nyttig og unyttig informasjon i alle de nye papirutgavene.

I tillegg har Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et svært begrenset spesialopplag som vil kunne kjøpes via vår nettbutikk og i noen utvalgte bokhandlere.

JONAS FJELD-SERIEN 5 – Den gylne pest

Av Øvre Richter Frich – 170 sider – Ny omslagsillustrasjon Lars Laumann

Med en sinnrik plan forsøker anarkisten Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med ekte gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens “grand finale” på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.

Frichs geniale plott er ett av seriens absolutt beste! Bokens fokus på sabotasje mot finansmarkedene virker på flere måter svært aktuell.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 4- De sorte gribber

Av Øvre Richter Frich – 156 sider – Ny omslagsillustrasjon Behzad Farazollahi

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av “de sorte gribber”! – Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns! De tar opp jakten i et falkelignende elektrisk fly med de mest fantastiske egenskaper.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 6 – I sølvlandets natt

Av Øvre Richter Frich – 190 sider – Ny omslagsillustrasjon Jørgen Nordlie

En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…

I denne internasjonale thrilleren ligger det mye samfunnssatire innbakt. Det meste er gjenkjennbart i dag, over 100 år senere.

Mer om boken – bestill her

Har du ikke sikret deg en av tre første nyutgivelsene i serien? 

Vi har kun noe svært få igjen av dette første spesialopplaget!
HVA ER JONAS FJELD-SERIEN?

De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den har dessverre blitt glemt. Nå børster Dr. Spruce Books støvet av denne serien og gir den ut i en ny oppdatert utgave.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok “De knyttede næver” blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016>: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.

2017>: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som papirbøker.

2019: Hele serien er nå ferdig nyutgitt som e-bøker! 

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT: