En episode fra et moderne liv

En episode fra et moderne liv
oktober 26, 2015 Ulrik Imtiaz Rolfsen
In Ulriks kjeller

En episode fra et moderne liv

Publisert 9.aug 2013, Dagbladet

Barna har lagt seg. Vi finner frem noe godt, noe vi kan dele. Prater litt og går gjennom dagen, litt trette, men ikke mer enn at vi orker å se ”noe” på tv, men hva? En film blir for langt. En episode av en serie er perfekt. 45 minutter med spenning og drama som kan nullstille hjernen før søvnen tar over med makt.

Serier er som designet for barneforeldres kveldsvaner. Spillefilmen er en fantastisk fortelling, en fortettet novelle, som vi nyter på kino de få, spesielle gangene vi har barnevakt. Tv-serien er mer som romanen. En lengre fortelling, flere historier som veves inn i hverandre. Karakterer hvis liv vi kan fordype oss i. En episode av gangen. De gangene vi er våkne nok ser vi flere i slengen. Men som regel ikke.

Det er flere perfekte bruksområder hvor episoder passer bedre enn en filmer. De fleste tog-pendlere bruker maks en time til og fra jobb. Det vil si at en episode passer perfekt på turen. Er turen kortere kan episoden deles i to og sees i løpet av tur/retur. Og norske flyreiser? Majoriteten varer mellom 45-60 minutter. Igjen er en episode ideell.

Også på lesefronten er kortere mer populært. Nettaviser fenger enormt med både korte og (relativt) lengre artikler. Blogginnlegg, twitter og facebook. Alt er kortere tekster som passer til alt fra de korteste turene til de lengre. Selvfølgelig er romanen fantastisk å ha på den 13 timers flyturen, men også på roman-fronten finnes nå episodebøker. Amazon.com har kastet seg på bølgen med Kindle Serials, og det delvis norske forlaget DrSpruceBooks.com satser på å gi ut korte bøker kun i serieformat. Boken Piotrs Log gis ut på engelsk og norsk og handler om en halvt norsk, halvt polsk pirat på et moderne, norsk sjørøverskip. Første episode heter The Dark Norse, og jeg slukte den i to munnfuller på en flytur. Perfekt lengde. Nå venter jeg bare på episode to.

Tv-revolusjonen er her med strømmetjenester. Aviser leses nesten bare på nettet. Og ebøker vil garantert snart dominere over papirbøker. I hvert fall episodebøker, som passer perfekt for smartelefoner og nettbrett. Jeg er klar for fremtiden – en episode av gangen.

TILBAKE TIL ULRIKS KJELLER SJEKK UT Dr SPRUCE SERIER!