De sorte gribber! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #4

De sorte gribber! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #4
november 25, 2017 Dr. Spruce

I «De sorte gribber» angriper terrorister en folkefest på Slottsplassen.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

Frich la mye av handlingen i Jonas Fjeld-serien til nær fremtid. Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter.

“De sorte gribber” ble første gang utgitt i 1913. Her er noen rariteter fra boken:

Terrorister. Da og nå.
Det er flere likhetstrekk mellom den tiden Jonas Fjeld-serien ble skrevet i og nå:
En tydelig parallell er det turbulente polititiske landskapet i Europa. Dette gjelder både internt bråk, men også farene “utenifra”. – I tillegg til den “nye trusselen” fra Russland, truer skumle elementer det siviliserte “Vesten”. Den gangen var det anarkister, syndikalister og kommunister, som med revolusjon ønsket å ødelegge det bestående samfunn. Idag har muslimske fundamentalister som IS og Al Qaida overtatt rollen som den “svartmuskede” faren fra øst.

Frichs ambivalense til anarkistene er påfallende. På den ene siden har han ingen sympati med “de profesjonelle obstruksjonsmakere” – de som, i Frichs øyne, bare ødelegger det bestående for å ødelegge. Her er det klare paralleller til grupperinger som f.eks dagens IS. På den andre siden har man Frichs genuine hat mot storsamfunnets vanegjengeri og saueflokkmentalitet. Frich følte at samfunnet vingeklippet menneskets frihet. Frich elsket samfunnets outsidere og skurker, som han så på som ekte samfunnsoppørere. Han var selv venner med mange av dem. Slik sett er Frichs budskap svært likt anarkismens. Dette ser vi klare eksempler på i serien der Jonas Fjeld selv begynner som samfunnsopprører og de mest intelligente (anarkistiske) skurkene blir Jonas Fjelds venner.

Elektrofly
Den finske dvergen Ilmari Erko og hans oppfinnelser er tilbake igjen. Her blander Frich sømløst inn banebrytende oppfinnelser som for eksempel et elektrisk (batteridrevet) fly. Noe som ikke fantes i 1912 og som såvidt har blitt en realitet nå 100 år etter, med de siste års utvikling av solcelledrevne fly. Erkos superfly har også egenskaper som et helikopter. Det har i tillegg til falkelignende vinger to propeller av usedvanlig størrelse. En horisontal og en vertikal. Flyet kan derfor ta av rett oppover og manøvrere med stor presisjon. Helikopter som virket skikkelig ble ikke produsert før Focke-Wulf Fw 61 kom i 1936. Før det hadde det vært utallige eksprimenter utført av blant annet Thomas Edison, og i tiden før De sorte gribber ble skrevet, var det nok flere av disse som ble omtalt i nyhetene.

Akkumulatorer – Oppladbare batterier
Ilmari Erkos grensesprengende batteriteknologi er fortsatt banebrytende. Det er først i dag vi begynner i å se oppladbare batterier som nærmer seg den kapasiteten som blir skildret i Jonas Fjeld-serien hvor de driver både fly og ubåter i dagevis.

Sjokkstråler
Ilmari Erkos hemmelige supervåpen ligner ikke helt på noe som har blitt lagd i ettertid. Det nøytraliserer folk uten å skade dem. Men det finnes eksempler på såkalte direkte-energi våpen som har noen av de samme egenskapene. Både microbølge-, soniske- og laservåpen kan brukes til å nøytralisere mennesker og gjenstander uten fysiske prosjektiler. Alle disse våpnene vil gjøre varig skade om de blir brukt mot mennesker. Til kontroll av folkemengder, uten å skade dem, er Long Range Acoustic Device (LRAD), det mest kjente. Det har blant annet vært brukt mot somaliske pirater. LRAD bruker lydbølger.

 


LES MER OM DETTE OG ANNET I VÅR NYUTGIVELSE AV SERIEN! DENNE HELGEN ER DE EKSTRA BILLIGE!

Vi har med en liten avdeling med forskjellige typer nyttig og unyttig informasjon i alle de nye papirutgavene.

I tillegg har Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et svært begrenset spesialopplag som vil kunne kjøpes via vår nettbutikk og i noen utvalgte bokhandlere.

JONAS FJELD-SERIEN 4- De sorte gribber

Av Øvre Richter Frich – 156 sider – Ny omslagsillustrasjon Behzad Farazollahi

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av «de sorte gribber»! – Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns! De tar opp jakten i et falkelignende elektrisk fly med de mest fantastiske egenskaper.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 5 – Den gylne pest

Av Øvre Richter Frich – 170 sider – Ny omslagsillustrasjon Lars Laumann

Med en sinnrik plan forsøker anarkisten Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med ekte gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens «grand finale» på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.

Frichs geniale plott er ett av seriens absolutt beste! Bokens fokus på sabotasje mot finansmarkedene virker på flere måter svært aktuell.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 6 – I sølvlandets natt

Av Øvre Richter Frich – 190 sider – Ny omslagsillustrasjon Jørgen Nordlie

En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…

I denne internasjonale thrilleren ligger det mye samfunnssatire innbakt. Det meste er gjenkjennbart i dag, over 100 år senere.

Mer om boken – bestill her

Har du ikke sikret deg en av tre første nyutgivelsene i serien? 

Vi har kun noe svært få igjen av dette første spesialopplaget!
HVA ER JONAS FJELD-SERIEN?

De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den har dessverre blitt glemt. Nå børster Dr. Spruce Books støvet av denne serien og gir den ut i en ny oppdatert utgave.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok «De knyttede næver» blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016-17: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.

2017: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som papirbøker.

 

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT: