Den gylne pest! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #5

Den gylne pest! Rariteter fra Jonas Fjeld-serien #5
februar 15, 2018 Dr. Spruce

I “Den gylne pest” oversvømmes verden av ekte gull.

En påfallende aktuell bok. Øvre Richter Frich  gjør ofte narr av de såkalte “jobbere” – datidens aksjespekulanter, som han ser på som unyttige oppkomlinger, kun på jakt etter kortsiktig profitt. Her er det mange paralleller til dagens aksjemarkeder og det meste er nok ganske likt. Frich lager i denne boken et genialt oppgjør med alt dette. Han lar systemene kveles av det de elsker mest: Ekte gull!

Frich la mye av handlingen i Jonas Fjeld-serien til nær fremtid. Dette fortellergrepet gir Frich muligheter til å leke med blant annet samtidsfakta, oppfinnelser og politiske hendelser på morsomme måter.

“Den gylne pest” ble første gang utgitt i 1913. Her er noen rariteter fra boken:

Gull & anarkisme
Her kretser handlingen rundt moderne alkymi, og ikke minst økonomi. Frich problematiserer hele det vestlige økonomiske system som da var basert på gullstandarden. Frich lar en genial uglesett vitenskapsmann løse alkymiens gåte ved hjelp av moderne vitenskap og så “teame opp” med like geniale anarkister! Sammen sprenger de finansmarkedene med ekte gull! Slik innser myndighetene at de ikke kan ha gullstandard lenger og avskaffer den. Frich foregriper dermed historien da gullstandarden ikke ble offisielt avskaffet i Norge og Storbritannia før i 1931. (Den ble riktignok delvis suspendert i forbindelse med 1. v.krig. Men den grunnleggende forandringen i de finansielle systemer Frich etterlyser skjedde senere.) Vitenskapen brukte enda mange år før man fastslo hvordan det ville være mulig å fremstille gull, og enda en del år før noen faktisk klarte å produsere ørsmå mengder. (Mer om dette under.)

Alkymi
Ønsket om å fremstille gull har vært der siden mennesket først oppdaget dette dyrebare metallet. Alkymien var i tidligere tider en naturlig del av naturvitenskapelig forskning. En rekke filosofer og naturvitenskapsmenn (f.eks Thyco Brahe og Isaac Newton) har gjennom historien forsøkt seg på å lage gull uten særlig hell. Helt til på 1700-tallet hadde man en forstilling om at alle kjemiske stoffer bestod av 4 elementer i variable mengder, og at de kunne gå over i hverandre – eks. kunne vann gå over i luft ved å erstatte kulde med varme. Denne tankemodellen gjorde at de trodde at det var mulig å overføre billige metaller til dyrere gull. Det var først på tidlig 1700-tall at en tydelig distinksjon ble gjort mellom fagfeltene alkymi og kjemi.

De vises sten (lapis philosophorum) er en viktig og myteomspunnen ingrediens i alkymien. Den forkommer i flere kulturer og i mange varianter. I alkymistenes fremstilling av gull blir det referert til en rød utgave av steinen. Derav Frichs referanser til “den røde tinktur”. I dag har man klart å lage gull ved hjelp av partikkelakselleratorer og kjernereaktorer. I 1981 klarte et team ved Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) i California å spalte det simplere metallet vismut og få små mengder gull. Kostnadene ved dette er voldsomme og det vil ikke lønne seg å fremstille gull med dagens teknologi.

Gullstandarden
Sentralbanken (Norges Bank) hadde plikt til å løse inn sedler i gull. Bankens gullbeholdning måtte stå i forhold til seddelmengden i landet. Gullstandard var det dominerende pengesystemet i verden fra 1870-årene til 1. v.krig. Norge innførte gullstandard 1. januar 1874 samtidig med Sverige og Danmark. Mellom 4. august 1914 og 8. mars 1916 var Norges Banks plikt til å innløse sedler i gull suspendert. Gullinnløsningsplikten ble på ny suspendert 19. mars 1920 etter at Sverige to dager tidligere hadde vedtatt det samme. Denne suspensjonen varte til 1. mai 1928. Norge avskaffet gullstandarden fullstendig i 27. september 1931. Det skjedde samtidig med Sverige og Danmark etter at Storbritannia hadde gjort det samme én uke tidligere.

(Lord) William Ramsay (1852 – 1916) Ledene skotsk kjemiker som Frich ofte refererer til. Han oppdaget edelgassene, og mottok Nobelprisen i kjemi i 1904 «for sin oppdagelse av ureaktive gassformede grunnstoff i luft, og bestemmelsen av deres plass i det periodiske system». Som en kurios detalj var Ramsay i 1905 involvert i et firma (Industrial and Engineering Trust Ltd) som visstnok hadde en hemmelig oppskrift på å utvinne gull fra sjøvann. Firmaet kjøpte opp land langs kysten i England, for å starte “sjøvann til gull” fabrikker. Det ble aldri produsert gull på denne måten, men kan ha vært en historie journalisten Frich har plukket opp og fått inspirasjon fra.


LES MER OM DETTE OG ANNET I VÅR NYUTGIVELSE AV SERIEN! DENNE UKEN ER DE EKSTRA BILLIGE!

Vi har med en liten avdeling med forskjellige typer nyttig og unyttig informasjon i alle de nye papirutgavene.

I tillegg har Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Resultatet har blitt svært rikholdig og til tider overraskende. Vi gir nå ut et svært begrenset spesialopplag som vil kunne kjøpes via vår nettbutikk og i noen utvalgte bokhandlere.

JONAS FJELD-SERIEN 5 – Den gylne pest

Av Øvre Richter Frich – 170 sider – Ny omslagsillustrasjon Lars Laumann

Med en sinnrik plan forsøker anarkisten Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med ekte gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens “grand finale” på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.

Frichs geniale plott er ett av seriens absolutt beste! Bokens fokus på sabotasje mot finansmarkedene virker på flere måter svært aktuell.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 4- De sorte gribber

Av Øvre Richter Frich – 156 sider – Ny omslagsillustrasjon Behzad Farazollahi

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av “de sorte gribber”! – Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns! De tar opp jakten i et falkelignende elektrisk fly med de mest fantastiske egenskaper.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 6 – I sølvlandets natt

Av Øvre Richter Frich – 190 sider – Ny omslagsillustrasjon Jørgen Nordlie

En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…

I denne internasjonale thrilleren ligger det mye samfunnssatire innbakt. Det meste er gjenkjennbart i dag, over 100 år senere.

Mer om boken – bestill her

Har du ikke sikret deg en av tre første nyutgivelsene i serien? 

Vi har kun noe svært få igjen av dette første spesialopplaget!
HVA ER JONAS FJELD-SERIEN?

De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den har dessverre blitt glemt. Nå børster Dr. Spruce Books støvet av denne serien og gir den ut i en ny oppdatert utgave.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok “De knyttede næver” blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016-17: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.

2017: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som papirbøker.

 

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE

 

HOLD DEG OPPDATERT: