ADVARSEL! Inneholder indianer, neger, m.m…

ADVARSEL! Inneholder indianer, neger, m.m…
desember 8, 2017 Dr. Spruce

Den 100 år gamle Jonas Fjeld-serien har mange feil! 

Den siste tiden har debatten gått om bruken av ord som f.eks indianer. – Dette ordet er ikke lenger korrekt å bruke og skal nå fjernes fra det norske språk. – Her dukker det opp flere spørsmål: Skal alle forekomster av indianere fjernes? Med tilbakevirkende kraft? I våre øyne er denne typen “vasking” av eldre åndsverk problematisk. Hvem er egentlig vi til å dømme hva som er korrekt? Hvordan vil de om 100 år omskrive dagens tekster? Ikke godt å si. I Jonas Fjeld-serien er det mye som ikke passer seg å si i dag. – Da det ble skrevet var det relativt vanlig folkelig sjargong. Verden var annerledes før. Vi mener det er viktig å kunne se at verden faktisk har forandret seg siden mellomkrigstiden. For å få et reelt innblikk i denne tiden må man kunne lese datidens tekster slik de ble skrevet – På godt og på vondt. Mange vil sikkert være uenige med oss. Vi har bare en ting å si: Les bøkene og bedøm selv.

Bestill før den 15.12 og vær sikker på at sendingen kommer frem til jul!

EKSKLUSIVT SPESIALOPPLAG MED NYE OMSLAGSILLUSTRASJONER
Dr. Spruce Books har invitert en rekke kunstnere og illustratører til å lage nye omslag til Jonas Fjeld-serien. Nå har Behzad Farazollahi, Lars Laumann og Jørgen Nordlie bidratt med tre svært forskjellige, originale og bokstavelig talt glitrende omslag!

Fredrik Wandrup har skrevet et innsiktsfullt forord til disse tre bøkene som alle ble utgitt i 1913! Bøkene inneholder også en del nyttig og unyttig bakgrunnsinformasjon om forfatter og tematikken i bøkene.

“Dette er livat underholdningslitteratur. Artige, gamle greier med innslag av uakseptable holdninger.” – Knut Nærum


JONAS FJELD-SERIEN 4- De sorte gribber

Av Øvre Richter Frich – 156 sider – Ny omslagsillustrasjon Behzad Farazollahi

Det er vår og folkefest på Karl Johan. Ti tusener er samlet på Slottsplassen. Den feststemte hovedstaden blir angrepet fra luften av “de sorte gribber”! – Terroren rammer stygt og Jonas Fjeld må ordne opp… Med seg på laget har han sine beste følgesvenner: den finske dvergen Ilmari Erko og den enarmede briten Ralph Burns! De tar opp jakten i et falkelignende elektrisk fly med de mest fantastiske egenskaper.

En påfallende aktuell bok. Trusselen fra terrorister mot Europas hovedsteder har ikke forandret seg så mye på 100 år.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 5 – Den gylne pest

Av Øvre Richter Frich – 170 sider – Ny omslagsillustrasjon Lars Laumann

Med en sinnrik plan forsøker anarkisten Jacques Delma å velte de internasjonale finansinstitusjoner – med ekte gull. Jonas Fjeld blir kalt til London for å hjelpe Bank of England… Bokens “grand finale” på Tofteholmen i indre Oslofjord mangler sidestykke i norsk litteratur.

Frichs geniale plott er ett av seriens absolutt beste! Bokens fokus på sabotasje mot finansmarkedene virker på flere måter svært aktuell.

Mer om boken – bestill her

 JONAS FJELD-SERIEN 6 – I sølvlandets natt

Av Øvre Richter Frich – 190 sider – Ny omslagsillustrasjon Jørgen Nordlie

En norsk minister blir kidnappet av en meksikansk bande med selveste Emiliano Zapata i spissen! En handlingsrammet norsk regjering får råd av Kong Haakon om å kontakte Jonas Fjeld…

I denne internasjonale thrilleren ligger det mye samfunnssatire innbakt. Det meste er gjenkjennbart i dag, over 100 år senere.

Mer om boken – bestill her

 


Hva med de tre første bøkene i serien?

Vi har noe svært få igjen av dette første spesialopplaget! 

KJEMPEOMTALE: Fredrik Wandrup snakker med bl.a. Knut Nærum og Jonas Fjeld om Jonas Fjeld-serien i Dagbladet!

LES HELE ARTIKKELEN HER:

Har du Dagbladet pluss abonnement kan du lese den her:

https://www.dagbladet.no/kultur/jonas-fjeld-den-blonde-kjempen-vender-tilbake/67520382

Eller laste ned artikkelen her:

Den blonde kjempen vender tilbake (PDF)


JONAS FJELD-SERIEN – EN OVERSIKT

Jonas Fjeld-serien er en norsk eventyrserie i 21 episoder skrevet av Øvre Richter Frich i perioden 1911 – 1935. Hovedpersonen er den solide nordmannen dr. Jonas Fjeld. Norges første superhelt kan sammenlignes med James Bond, Indiana Jones eller Batman, men kom til verden lenge før dem.

De 21 bøkene i Fjeld-serien er til dels svært velskrevne, med utrolige oppfinnelser og eventyrlige episoder. Vi følger Jonas Fjeld over hele verden, til Argentina, Peru, Sibir, Mexico, USA og det meste av Europa inkludert Åland. Vi får kjøre flyvende ubåter, møte udødelige inka-dverger, lytte til forheksende panfløytemusikk, finne opp gull, avverge første verdenskrig, delta i diverse blodige revolusjoner og bekjempe anarkister, syndikalister og kommunister. Serien ble i sin tid en umiddelbar suksess. De knyttede never fikk strålende kritikker, solgte i store opplag og ble oversatt til mange språk.

Dr. SPRUCE BOOKS GJENUTGIVELSE AV JONAS FJELD-SERIEN ER GODT I GANG!

JF_Samle_header_small

HVORFOR ER DET VIKTIG Å GJENUTGI JONAS FJELD-SERIEN?
De 21 bøkene i Jonas Fjeld-serien er unike i norsk populærkulturhistore. Dette er en av Norges mest populære bokserier noensinne. Den norske superhelten Jonas Fjeld har mange kvaliteter som forsvant i iveren etter å stemple han som nazi-ikon. Her er noen:

  • En ekte norsk superhelt. Hvor mange er det av dem?
  • Internasjonal betydning. Frich var tidlig ute med sin norske helt. Serien ble oversatt til 9 språk. Superman, Batman og Doc Savage kom til først ca 25 år senere.
  • Populærkulturelt ikon. Jonas Fjeld var svært populær hos de fleste. Så populær at en gitarist i sin tid lånte hans navn.
  • “Eventyrsjangeren” (Action&Adventure). I det norske “krimregimet” har denne mer fantasifulle sjangeren blitt oversett og glemt.
  • Populærkulturelt tidsbilde. Serien gir oss et tydelig tidsbilde fra 100 år tilbake. Jonas Fjeld springer ut fra den ferske nasjonen Norges behov for å definere sin egen identitet.
  • Ny og gammel pulp. For 100 år siden var man midt i en medierevolusjon: Billige og lettproduserte papirbøker flommet inn på markedet. Pulplitteraturen var et faktum… I dag, 100 år etter, kan man si det samme om e-bokutviklingen som baner vei for en cellulosefri “ny-pulp”. – Nå videreføres pulpklassikeren som e-bok.

JONAS FJELD-SERIEN – EN TIDSOVERSIKT
1911: Første bok “De knyttede næver” blir utgitt. En umiddelbar suksess.
1920: Bokserien om den norske superhelten Jonas Fjeld selger over en million eksemplarer, og har blitt oversatt til ni språk. Populærkulturhelten Fjeld er folkeeie – En felles norsk stolthet. Et kjent navn på lik linje med Nansen og Peer Gynt.
1965: Serien blir relansert og får igjen stor suksess. NS-tegner Harald Damsleths omslag pryder igjen forsidene. Noe som var med på å påvirke oppfatningen av Frich og Fjeld hos etterkrigstidens publikum.
1970: Populærlitteratur skulle forståes utfra samtidens ideologiske analysemodeller. Frich & Fjeld ble fascist og nazi-ikon.
1970-2015: Jonas Fjeld-serien blir politisk ukorrekt og havner i skuffen.
2016>: Dr. Spruce Books oppdaterer og gjenutgir serien som e-bøker.
2017>: Dr. Spruce Books gjenutgir serien som papirbøker.

HOLD DEG OPPDATERT:

 

MER INFORMASJON OM HELE SERIEN FINNER DU HER:

JONAS FJELD-SERIESIDE